Χαμηλό ενός μήνα άγγιξε το κόστος δανεισμού - Στο 4,06% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Χαμηλό ενός μήνα άγγιξε το κόστος δανεισμού - Στο 4,06% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:27 Δημιουργία 12/01/23, 15:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στα επίπεδα του 4% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ακολουθώντας την ευρύτερη τάση βελτίωσης του κλίματος στην αγορά του κρατικού χρέους.

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος δανεισμού για τη 10ετία διαμορφώνεται στο 4,06%, σημειώνοντας πτώση κατά 13 μονάδες βάσης σε σχέση με την Τετάρτη. Πρόκειται, μάλιστα, για το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, «πέφτει» κάτω των 200 μονάδων βάσης και ανέρχεται στις 193 μ.β.

Η υποχώρηση του κόστους δανεισμού σχετίζεται άμεσα με τις προσδοκίες αποκλιμάκωσης του αμερικανικού πληθωρισμού, τα στοιχεία του οποίου θα δημοσιευθούν σήμερα το απόγευμα (3.30 ώρα Ελλάδας).

Ένα περαιτέρω «φρένο» στον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ (7,1% τον Νοέμβριο), δύναται να «αναγκάσει» την ομοσπονδιακή τράπεζα (Federal Reserve) να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 4,25% – 4,50%) και να ολοκληρώσει ταχύτερα τον κύκλο σύσφιγξης.

Κι αυτή η εξέλιξη, οπωσδήποτε, δύναται να λειτουργήσει ενθαρρυντικά για οικονομία, ομόλογα και μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση εχθρεύονται τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια.

Δεν είναι τυχαίο ότι εξίσου μεγάλη πτώση εμφανίζουν οι αποδόσεις και στα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού στη Γερμανία να περιορίζεται στο 2,12%, στη Γαλλία στο 2,61%, στην Ισπανία στο 3,13% και στην Ιταλία στο 3,96%.

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,5%, σημειώνοντας πτώση τριών μονάδων βάσης και απέχοντας παρασάγγας από τα πρόσφατα υψηλά του Οκτωβρίου (άνω του 4,2%).

Αν σου άρεσε κάνε