Φως στο τούνελ για το ευρώ και τα assets της Γηραιάς Ηπείρου

Φως στο τούνελ για το ευρώ και τα assets της Γηραιάς Ηπείρου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:01 Δημιουργία 11/01/23, 16:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το ράλι του ευρώ μόλις ξεκίνησε σύμφωνα με τα.... μεγάλα «μυαλά» της Wall Street, τα οποία πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τα ευρωπαϊκά assets, τα οποία αυτήν τη στιγμή θεωρούνται αρκετά «φθηνά».

Στην εκτίμησή τους αυτή συνυπολογίζουν το γεγονός ότι οι ενεργειακές τιμές βρίσκονται σε σταθερή πτώση και ότι οι φόβοι για ύφεση στις χώρες της Ευρωζώνης αρχίζουν να υποχωρούν.

Deutsche Bank και Morgan Stanley, ενδεικτικά, εκτιμούν ότι το ευρώ θα μπορούσε να κάνει ένα νέο ράλι και να φθάσει στο 1,15 δολάρια. Η Nomura, από την πλευρά της, προσβλέπει σε μια άνοδο στο 1,10 δολάρια έως το τέλος του μήνα, ενώ η Aegon Asset Management σχεδιάζει να αυξήσει τη θέση της στο κοινό νόμισμα.

«Είχαμε έναν θαυμάσιο καιρό κι αυτό αποτέλεσε μια θετική εξέλιξη, προκειμένου η Ευρωζώνη να αφήσει πίσω την ύφεση» τονίζει στο Bloomberg ο αναλυτής της TD Securities, Μαρκ ΜαΚόρμικ.

Εκ βάθρων αλλαγή στην επενδυτική ψυχολογία

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια εκ βάθρων αλλαγή στην επενδυτική ψυχολογία σε σχέση με το 2022, όταν το ευρώ κατρακύλησε κάτω του 1 δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας. Ωστόσο, ο ήπιος χειμώνας και η άμβλυνση των ενεργειακών πιέσεων «απομάκρυναν» τα σενάρια οικονομικής καταστροφής και έδωσαν την ευκαιρία στους επενδυτές να επιστρέψουν.

Ας σημειωθεί ότι το ευρώ ήδη βρίσκεται ήδη στα επίπεδα του 1,07 δολαρίου, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου 7μήνου.

Οι εξελίξεις εκτός της Ευρώπης επίσης λειτουργούν υποστηρικτικά. Πολλοί επενδυτές, για παράδειγμα, περιμένουν υποχώρηση του δολαρίου, ενόσω η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης. Την ίδια στιγμή, το «άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας παρέχει σημαντική βοήθεια στην Ευρώπη, αίροντας τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για το ευρώ εξανεμίστηκαν με τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου. Η ευρωπαϊκή οικονομία, προς έκπληξη όλων, συνέχισε να ενισχύεται, ενώ στις ΗΠΑ υπήρξε μείωση» επισημαίνει ο επικεφαλής του Aegon, Γκάρεθ Γκέτενμπι.

Το ράλι του Stoxx 600

Τα κέρδη δεν εξαντλούνται μόνο στο νόμισμα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κάνει ράλι της τάξης του 5% μέσα στο 2023, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε σταθερά καθοδική πορεία από τα μέσα Οκτωβρίου.

Υπάρχουν, βέβαια, κι αυτοί που συνεχίζουν να ανησυχούν, θεωρώντας ότι η Ρωσία θα εντείνει τον εκβιασμό, αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου. Στο αρνητικό σενάριο δε, εντάσσεται και η πιθανότητα νέας αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, κάτι που θα ανάγκαζε τη Federal Reserve να διατηρήσει την επιθετική στάση, οδηγώντας σε νέα άνοδο του δολαρίου.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι αγορές περιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιμείνει στις αυξήσεις επιτοκίων, κάτι που στηρίζει το ανοδικό story του ευρώ. Συγκεκριμένα, οι αγορές περιμένουν από την ΕΚΤ μια σωρευτική άνοδο των επιτοκίων κατά 150 μονάδες μέσα στο 2023 (2,5% το βασικό επιτόκιο σήμερα), ενώ από τη Fed προσβλέπουν σε μια παρέμβαση μόλις των 60 μονάδων βάσης (4,25% – 4,25% τα επιτόκια σήμερα).

Αν σου άρεσε κάνε