Οι «γειτονιές της τηλεργασίας» θα συμβάλλουν στη μείωση των τιμών στην αγορά κατοικίας

Οι «γειτονιές της τηλεργασίας» θα συμβάλλουν στη μείωση των τιμών στην αγορά κατοικίας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:33 Δημιουργία 09/01/23, 21:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να κατηγορήσει κανείς τους εργαζόμενους από το σπίτι για το χάος που έχει προκληθεί στην αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πράγματι, υψηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν το καθεστώς τηλεργασίας μετατρέποντας άθελά τους τις κάποτε φθηνές περιοχές σε ακριβές «Zoomtowns». Ωστόσο, μια νέα ανάλυση από την Economic Innovation Group, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, εκτιμώντας ότι η τηλεργασία θα μπορούσε δυνητικά να αποδειχθεί το «αντίδοτο» στις αυξήσεις των τιμών στην αγορά κατοικίας.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με δημοσίευμα του BusinessInsider, τα μέρη στα οποία συρρέουν υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως, όπως για παράδειγμα, η περιοχή Sun Belt στις ΗΠΑ, είναι καλύτερα εξοπλισμένα ως προς την κατασκευή φθηνών κατοικιών, ακριβώς, διότι επιθυμούν να απορροφήσουν τους νέους κατοίκους.

Οι συγκεκριμένες περιοχές προσφέρουν φθηνότερη γη για οικοδόμηση, λιγότερη γραφειοκρατία και ισχυρό ιστορικό κατασκευής νέων κατοικιών με στόχο να φιλοξενήσουν χιλιάδες νέους κατοίκους. Η μετατόπιση του πληθυσμού σε αυτά τα δημοφιλή σημεία τα οποία χαρακτηρίζονται κατάλληλα για τηλεργασία, θα συμβάλει επίσης, στην άμβλυνση της πίεσης των τιμών σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, που αγωνίζονται για χρόνια να χτίσουν αρκετές κατοικίες για να χαλαρώσουν τις τιμές.

Μόλις η προσφορά κατοικιών στις πρόσφατα δημοφιλείς περιοχές αρχίσει να ανταποκρίνεται στην αύξηση της ζήτησης που δημιουργείται από την πανδημία, τα ενοίκια θα μειωθούν. Οι τιμές θα μπορούσαν μάλιστα, να αγγίξουν τα επίπεδα προ-πανδημίας, σύμφωνα με το μοντέλο της EIG.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ 2020 και 2022, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 8% και οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 20% στις ΗΠΑ. Στο Φοίνιξ, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 26% την ίδια περίοδο ενώ στο Λας Βέγκας, τα ενοίκια εκτινάχθηκαν στο +23%. Αλλά η πορεία προς τις φθηνότερες κατοικίες δεν θα είναι σύντομη.

Πολλά διαμερίσματα και πολυκατοικίες έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν το επόμενο έτος, αλλά αυτές οι νέες μονάδες δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης κατοικιών.

Η αύξηση των επιτοκίων και οι φόβοι για ύφεση έχουν ωθήσει τους προγραμματιστές να καθυστερήσουν τα σχέδια για περισσότερα έργα. Και ενώ είναι σαφές ότι η αγορά εργασίας έχει αλλάξει για πάντα, το μέλλον της απομακρυσμένης εργασίας παραμένει αβέβαιο – ορισμένοι εργοδότες ανακαλούν τις πολιτικές τους ζητώντας από όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο.

Σημειώνεται τέλος, πως περισσότερες από 917.000 μονάδες βρίσκονται υπό κατασκευή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το RealPage Market Analytics.

Πηγή: Newmoney

Αν σου άρεσε κάνε