Χρονιά με δύο πρόσωπα για τις αγορές προβλέπουν οι αναλυτές

Χρονιά με δύο πρόσωπα για τις αγορές προβλέπουν οι αναλυτές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:05 Δημιουργία 09/01/23, 20:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ακόμα μια χρονιά μεταβλητότητας στις αγορές, η οποία θα οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού από τις κεντρικές τράπεζες, στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στο «άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street, το α’ εξάμηνο του έτους θα αποδειχθεί δύσκολο, αλλά ο S&P 500 αναμένεται να «κλείσει» το έτος έχοντας καταγράψει μικρή αλλά αισθητή αύξηση. Ο μέσος όρος 22 ερωτηθέντων σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg εκτιμά πως ο S&P 500 θα κυμανθεί στις 4.078 μονάδες, αυξημένος κατά 6% από τα τέλη του 2022.

Οι αναλυτές προβλέπουν, επίσης, πως η Fed θα περιορίσει την αύξηση των επιτοκίων της φέτος, δεδομένης της πρόκλησης ύφεσης και των δεινών μακροοικονομικών στοιχείων. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει μειωθεί από τα υψηλά του καλοκαιριού, ενώ η αύξηση των επιτοκίων έχει επίσης περιορίσει και τον «πυρετό» στην αγορά ακινήτων.

Ανάκαμψη το β’ εξάμηνο

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Ρόουζ της UBS Global Wealth Management, «αναμένουμε πως η περίοδος περιορισμένης ανάπτυξης δε δύναται να αποφευχθεί, ενώ ο κίνδυνος δημιουργίας ύφεσης από την άνοδο των επιτοκίων έχει αυξηθεί». Ο Μάικλ Αντονέλι της Baird, από την πλευρά του, προβλέπει πως «η Fed θα σταματήσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων της τον Φεβρουάριο, ενώ η αμερικανική αγορά θα καταγράψει ανάκαμψη το 2023».

Οι αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν δημιουργία προβλημάτων φέτος, τα οποία θα επηρεάσουν τις αγορές: «οι αγορές θα καταγράψουν μείωση της τάξης του 25% όταν δημιουργηθεί ύφεση στις ΗΠΑ αλλά θα ανακάμψουν μέχρι το τέλος του έτους».

Σύμφωνα, παράλληλα, με τους αναλυτές της Russell Investments, η δημιουργία ύφεσης το 2023 θεωρείται «πιθανή» ενώ οι αγορές θα τα βρουν δύσκολα, αν και υπολογίζουν ανάκαμψη προς τα τέλη του 2023.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υπογράμμισε πως «το 2023 θα είναι πολύ πιο δύσκολο έτος από το 2022, αφού το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε ύφεση. Τόσο οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Κίνας επιβραδύνονται».

Μία τέτοια επιβράδυνση ενδέχεται να οδηγήσει ορισμένες εκ των κεντρικών τραπεζών σε αναθεώρηση των αυξήσεων των επιτοκίων τους. Σύμφωνα με τον αναλυτή της T. Rowe Price, Νίκολας Σμιτ, οι κεντρικές τράπεζες θα χαλαρώσουν την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής το β’ εξάμηνο του έτους: «Η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί σε μία παγκόσμια ύφεση το 2023. Η ύφεση αυτή θα οφείλεται στην υπερβολική σύσφιξη της οικονομίας από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Παρ’ όλα αυτά, η ύφεση αυτή θα θέσει τα θεμέλια για σημαντική μείωση του πληθωρισμού».

Ασιατικές αγορές

Οι αναλυτές της Jefferies προβλέπουν τη δημιουργία παγκόσμιας ύφεσης φέτος, αλλά αναμένουν πως η Ασία θα καταφέρει να την αποφύγει, δεδομένου του «ανοίγματος» της οικονομίας της Κίνας και της ανάκαμψης του κλάδου του τουρισμού: «Τα παγκόσμια μακροοικονομικά στοιχεία θα συνεχίσουν να υποδεικνύουν επιδείνωση δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Η Ασία, όμως, ενδέχεται να αποφύγει τα χειρότερα, αφού και στο παρελθόν, όταν έσκασε η φούσκα των dot.com, οι ασιατικές οικονομίες ανέκαμψαν σχετικά γρήγορα, κάτι που αναμένεται να κάνουν και το 2023».

Η χαλάρωση των μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού τον περασμένο μήνα στην Κίνα ενδέχεται να περιορίσει την πίεση που δέχεται η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αλλά ενδέχεται να ασκήσει αυξητικές πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, αυξάνοντας τον πληθωρισμό.

Βρετανία και Ρωσία

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιό της στο 4,5% μέχρι το καλοκαίρι, από το τρέχον 3,5%.

Ο δείκτης FTSE 100 ήταν ένας από τους ελάχιστους μεγάλους δείκτες που κατέγραψε άνοδο το 2022, της τάξης σχεδόν του 1%. Σύμφωνα με την αναλυτή της Swissquote Bank, Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, η αυξητική πορεία αυτή θα συνεχιστεί φέτος: «Εάν το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας οδηγήσει σε άλλη μία αύξηση του πληθωρισμού λόγω της ενέργειας και των τιμών των εμπορευμάτων, ο FTSE 100 ενδέχεται να αποτελέσει καλή επιλογή για τους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν τις πληθωριστικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Προφανώς οι μεγαλύτερες βρετανικές επιχειρήσεις δεν εκπροσωπούν την πραγματική εικόνα της βρετανικής οικονομίας και οποιαδήποτε ανάπτυξη του FTSE 100 δεν πρόκειται να αλλάξει τη δεινή κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εταιρείες της χώρας».

Σύμφωνα με τον chief investment officer (CIO) της Ravenscroft, Κέβιν Μπόσερ «αν και η πορεία της οικονομίας παραμένει προβληματική, οι τιμές των assets ενδέχεται να ανακάμψουν εάν ο πληθωρισμός μειωθεί αρκετά έτσι ώστε να επιτρέψει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών το β’ εξάμηνο».

Όσο για τον Πωλ Γκλόβερ, στέλεχος της NFU Mutual «το 2023 μπορεί να αποτελέσει θετική έκπληξη για τους επενδυτές αφού ο πληθωρισμός ενδέχεται να έχει ήδη επιτύχει το ζενίθ του».

Όσο για τη ρωσική οικονομία, ο Γκλόβερ τόνισε πως η κρίση που περνά θα συνεχιστεί και το 2023: «Ο Πούτιν δεν μπορεί να βρει διέξοδο από τον βάναυσο πόλεμο που ο ίδιος ξεκίνησε. Τόσο η Ουκρανία, όσο και οι ελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις του υπόλοιπου κόσμου αντιτίθενται στον ρωσικό επεκτατισμό. Το κόστος του πολέμου, οι κυρώσεις και η μαζική “έξοδος” μεγάλου μέρους της ρωσικής ελίτ θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στη χώρα όσο ο Πούτιν παραμένει στη θέση του».

Αν σου άρεσε κάνε