Η Κίνα έδωσε ώθηση στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης

Η Κίνα έδωσε ώθηση στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:24 Δημιουργία 09/01/23, 14:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με το κλίμα στις αγορές να ενισχύεται από οριστική επανεκκίνηση της οικονομίας της Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να ανοίγουν σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές της τεχνολογίας και της εξόρυξης οδήγησαν σε κέρδη, αμφότερες με άνοδο 1,3%, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υποχώρησαν με πτώση 0,2%.

Ο γερμανικός Dax ενισχύεται κατά 0,23%, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,18%, ενώ ο γαλλικός Cac 40 ανεβαίνει κατά 0,03%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB αυξάνεται 0,28% στις 25.180 μονάδες, καθώς και ο ισπανικός IBEX 35, με άνοδο 0,023%.

Στην πολιτική επικαιρότητα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα προωθήσει αυτή την εβδομάδα το υποσχόμενο και αντιδημοφιλές σχέδιό του για αναθεώρηση του δαπανηρού συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας του, αυξάνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης, διακινδυνεύοντας νέες διαδηλώσεις στους δρόμους και αντιδράσεις από πολιτικούς αντιπάλους.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,35 δολάριο, στα $75 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια άνοδο βρίσκεται στα μία ανάσα από τα 80 δολάρια.

Άνοδο κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας για τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis) τη Δευτέρα.

Η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε αύξηση 0,2% έναντι συρρίκνωσης 0,1% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο 0,3%.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύθηκαν υψηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς το Χονγκ Κονγκ και η ηπειρωτική Κίνα επέτρεψαν τα ταξίδια χωρίς καραντίνα το Σαββατοκύριακο, σηματοδοτώντας το τέλος της πολιτικής μηδενικής Covid που κράτησε ουσιαστικά τα σύνορα κλειστά για σχεδόν τρία χρόνια.

Αν σου άρεσε κάνε