Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές και άνοδος 0,5% για τον δείκτη Stoxx 600

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές και άνοδος 0,5% για τον δείκτη Stoxx 600

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:06 Δημιουργία 04/01/23, 11:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε θετική περιοχή κινούνται οι συναλλαγές την Τετάρτη στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης με τους επενδυτές να περιμένουν την ανακοίνωση νέων στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5% κατά την έναρξη των συναλλαγών με τις μετοχές του κλάδου τροφίμων και ποτών να προσθέτουν 1,2% ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 1,8%.

Την Τρίτη, οι αγορές έκλεισαν με άνοδο με «καύσιμο» τις τράπεζες και τις φαρμακοβιομηχανίες.

Στη Γαλλία κάμψη κατέγραψε ο πληθωρισμός για τον Δεκέμβριο του 2022, σε ένα σημάδι αποκλιμάκωσης των υψηλών τιμών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής αρχής της χώρας (Insee), ο ετήσιος πληθωρισμός -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκή Ένωσης- διαμορφώθηκε στο 6,7% έναντι 7,1% τον Νοέμβριο.

Στο υπόλοιπο ταμπλό τώρα, ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,61% στις 14.268,61 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,77% στις 6.674,57 μονάδες. Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει μικρή άνοδο της τάξης του 0,17% στις 7.565,62 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE στο Μιλάνο κερδίζει 0,43%.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, κέρδη σημείωσαν οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη με τον δείκτη Hang Seng να ενισχύεται κατά 2,6%. Οι δείκτες στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, περιμένοντας κάποια ένδειξη για τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Στο Χονγκ Κονγκ πρωταγωνιστής ήταν ο τεχνολογικός δείκτης ο οποίος ενισχύθηκε πάνω από 3,31%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite ενισχύθηκε ελαφρώς στις 3.123,52 μονάδες ενώ ο Shenzhen υποχώρησε 0,2%. Ο S&P/ASX 200 στη Αυστραλία ενισχύθηκε 1,63%, και ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,68%, ενώ ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 1,22%.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε 1,45% και ο Topix έχασε 1,22%, καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση τον Δεκέμβριο δεν ήταν ενθαρρυντικά για την ιαπωνική οικονομία.

Οι επενδυτές προσβλέπουν στην δημοσίευση της Έρευνας για τις νέες θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών στις ΗΠΑ, πιο γνωστή ως JOLTS, καθώς και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής της Fed που πρόκειται να δημοσιευθούν το απόγευμα. Οι μετοχές στη Wall Street έκλεισαν χαμηλότερα αφού εγκατέλειψαν προηγούμενα κέρδη λόγω ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων και τον υψηλό πληθωρισμό – με την Tesla να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020, μετά τις απογοητευτικές παραδόσεις το τέταρτο τρίμηνο και την Apple να υποχωρεί επίσης.

Οι κινεζικές μετοχές τεχνολογίας και του κλάδου υγείας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ οδήγησαν σε κέρδη στον δείκτη Hang Seng καθώς επίσης οι μετοχές ακινήτων.

Αν σου άρεσε κάνε