Δυναμικά μπήκε το δολάριο στην αγορά συναλλάγματος το 2023

Δυναμικά μπήκε το δολάριο στην αγορά συναλλάγματος το 2023

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:59 Δημιουργία 03/01/23, 14:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Iσχυρά κέρδη καταγράφει το δολάριο στο ξεκίνημα του 2023, σημειώνοντας άνοδο έναντι όλων των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ευρώ, στην αγορά συναλλάγματος.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg σκαρφαλώνει την Τρίτη στο +0,9% και θέτει υποψηφιότητα για την καλύτερη συνεδρίαση από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ευρώ υποχωρεί κατά 1,2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με αποτέλεσμα η ισοτιμία των δύο νομισμάτων να περιορίζεται στα όρια του 1,05 δολαρίου/ευρώ. Πτώση κατά 0,9% εμφανίζει και η στερλίνα, ενώ το ελβετικό φράγκο κατρακυλάει κατά 1,5%.

Το μοναδικό νόμισμα, το οποίο αντέχει στην ανοδική ορμή του δολαρίου, είναι το ιαπωνικό γεν, το οποίο μένει αμετάβλητο στο ψυχολογικό σημείο των 130 γεν/δολάριο.

Οι traders υποστηρίζουν ότι οι παραπάνω μεταβολές καθίστανται εντονότερες εξαιτίας της μικρής συναλλαγματικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα συνιστούν μια ηχηρή υπενθύμιση ότι η πτώση του δολαρίου δεν πρέπει να θεωρείται θέσφατο.

Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022 ο δείκτη δολαρίου του Bloomberg αυξήθηκε κατά 15%, καθώς οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve, οι οποίες είχαν ως στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού, προσέφεραν ισχυρά στηρίγματα στο αμερικανικό νόμισμα.

Ωστόσο, στο δ’ τρίμηνο του έτους, το δολάριο υποχώρησε κατά 6,8%, δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και προανήγγειλε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι επενδυτές θεωρούν ότι το 2023 θα είναι ένα έτος υποχώρησης του δολαρίου και ανάκαμψης των υπόλοιπων νομισμάτων. Ωστόσο, η σημερινή διακύμανση αποδεικνύει ότι η παραπάνω εκτίμηση δεν είναι μονόδρομος, καθώς πάντα θα υπάρχουν θύλακες ανάκαμψης για τον «βασιλιά» των νομισμάτων.

Αν σου άρεσε κάνε