Με το... αριστερό στο 2023 τα ελληνικά ομόλογα

Με το... αριστερό στο 2023 τα ελληνικά ομόλογα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:02 Δημιουργία 02/01/23, 16:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κακό... ποδαρικό στο 2023 δείχνει πως κάνει η αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις παίρνουν την ανιούσα και κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών του 2022.

Ειδικότερα, το κόστος δανεισμού στον 10ετή τίτλο του ελληνικού δημοσίου σημειώνει άνοδο κατά επτά μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 4,661%. Την ίδια στιγμή, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων, καθορίζονται στις 223 μονάδες.

Η επιδείνωση στην αγορά ομολόγων, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά το σύνολο της Ευρωζώνης, σχετίζεται άρρηκτα με το πρόβλημα του πληθωρισμού, το οποίο αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση των ανατιμήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, αυτήν τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 2,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Οι ειδικοί περιμένουν τουλάχιστον ακόμη δύο παρεμβάσεις, συνολικού μεγέθους 100 μονάδων, εντός του α’ τριμήνου του 2023.

Αυτή η στρατηγική, ωστόσο, υπονομεύει την οικονομία και ενισχύει τον κίνδυνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αναλυτές αναμένουν απότομο «φρένο» της ανάπτυξης μέσα στο νέο έτος, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο της ύφεσης.

Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, δημιουργούν πρόσθετες ανησυχίες για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει και η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία κατά παράδοση επιδρά αρνητικά στις αγορές ομολόγων.

Αν σου άρεσε κάνε