Επενδυτές στην αγορά ομολόγων αναζητούν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης

Επενδυτές στην αγορά ομολόγων αναζητούν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:39 Δημιουργία 29/12/22, 20:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές για την αγορά τίτλων αξίας 400 δισ. ευρώ το 2023, τα οποία θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην αγορά ομολόγων της νομισματικής ένωσης.

Τη στιγμή που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, έχουν ανάγκη από επιπλέον κεφάλαια. Η Γερμανία αναμένεται να προχωρήσει σε ρεκόρ έκδοσης ομολόγων το 2023 ενώ, σύμφωνα με το Reuters, οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να «απορροφήσουν» διπλάσιο ποσοστό δημόσιου χρέους από το αντίστοιχο πριν από μία δεκαετία, βάσει πρόσφατης ανάλυσης της BofA.

Αυτό σημαίνει πως οι δανειοδότες θα πρέπει να προσηλωθούν στην εύρεση νέων επενδυτών οι οποίοι ενδέχεται να αποφύγουν την αγορά αυτή καθαυτή δεδομένης και της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αν και η ΕΚΤ πρόκειται να επανεπενδύσει ορισμένα ομόλογα τα οποία αγόρασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πρόκειται επίσης να προσπαθήσει να προχωρήσει σε πώληση χρέους αξίας 15 δισ. ευρώ μηνιαίως μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2023 σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του χαρτοφυλακίου της συνολικής αξίας 5 τρισ. ευρώ.

Μειωμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τον Τζούλιαν λε Μπάρον, chief investment officer (CIO) της Allianz Global Investors «δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από τους επενδυτές για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων το 2023. Η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, το QT και η μαζική έκδοση ομολόγων δημοσίου το α’ τρίμηνο του έτους μειώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον».

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων δημοσίου έχουν ήδη καταγράψει αύξηση της τάξης των 250 μονάδων βάσης φέτος, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών έχουν αυξηθεί κατά 300 μονάδες βάσης, 50 εξ αυτών την τελευταία εβδομάδα.

Οι αναλυτές των BNP Paribas, Deutsche Bank και Citigroup, αναμένουν πως οι αποδόσεις των ομολόγων αυτών θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2023, σύμφωνα με ανάλυση της Refinitiv. Η ΒΝΡ, για παράδειγμα, υπολογίζει πως η πώληση χρέους αυτή αναμένεται να αυξήσει τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων κατά 45 μονάδες βάσης στο 2,75% το α’ τρίμηνο του έτους.

Η BofA, από την πλευρά της, υπογραμμίζει πως το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης (QT) αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας την πιθανότητα δημιουργίας προβλημάτων στις αγορές οι οποίες δε θα μπορέσουν να υποστηρίξουν περαιτέρω έκδοση χρεογράφων χωρίς την παράλληλη αύξηση των αποδόσεών τους.

Οι επενδυτές θα πρέπει, παράλληλα, να αντιμετωπίσουν και το ερώτημα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων βρίσκονται 4% άνω του ορίου βάσει του οποίου αυξάνεται η ανησυχία των επενδυτών. Η BofA τόνισε πως «η αύξηση των επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ΕΚΤ αυξάνει συνάμα και τις ανησυχίες αυτές».

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες τράπεζες οι οποίες υποστηρίζουν πως οι αποδόσεις δε θα καταγράψουν αύξηση το ερχόμενο έτος. Η JPMorgan, για παράδειγμα, αναμένει πτώση. Ακόμα και η προαναφερθείσα ΒΝΡ τονίζει πως μετά από την αρχική αύξηση, αναμένεται πτώση των αποδόσεων αυτών.

Η ελπίδα πολλών είναι πως οι υψηλότερες αποδόσεις θα προσελκύσουν τους επενδυτές και η πιθανότητα ύφεσης θα μετατρέψει τα σχετικά ασφαλή ομόλογα αυτά σε ελκυστικές επενδυτικές επιλογές.

«Αν υπάρξει επιβράδυνση της οικονομίας χωρίς να προκληθεί εμβαθυμένη κρίση τότε η Ευρωζώνη μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία ελκυστική αγορά», τόνισε ο επενδυτής της Amundi, Κόσιμο Μαρασιούλο.

Όσο για το στέλεχος και αναλυτή της Legal and General Investment Management, Κρις Τζέφρι, χωρίς την ΕΚΤ οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να επωμιστούν το συνολικό χρέος: «Οι τράπεζες είναι ο μόνος τομέας ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει το ίδιο του το παθητικό όταν προχωρά σε αγορά περιουσιακών στοιχείων». Ο Τζέφρι υπογράμμισε πως για την περαιτέρω αύξηση της ελκυστικότητας των ομολόγων, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση των swap spreads τα οποία χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες και άλλους επενδυτές ως ένδειξη της προστασίας (hedge) έναντι του κινδύνου που προκαλούν τα επιτόκια. Ο Τζέραλντ Φιτζπάτρικ, στέλεχος της Russell Investments, τόνισε πως τα ταμεία συνταξιοδότησης και οι ασφαλιστικές ενδέχεται επίσης να ενδιαφερθούν για την αγορά των ομολόγων αυτών.

Σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής του Γραφείου Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής για την πορεία την οικονομίας της Ολλανδίας, Σάσκια φαν Νταν στο Reuters, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις κυβερνήσεις θα είναι το timing της όλης προσπάθειας. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιλέξουν ομόλογα συγκεκριμένης ωρίμανσης έτσι ώστε να προσελκύσουν τους επενδυτές.

«Με την ποσοτική χαλάρωση να αποτελεί το στάνταρ εδώ και πολλά χρόνια, τώρα οι επενδυτές είναι αυτοί που θα θέτουν τις τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σνίγκντα Σινγκ, στέλεχος της BofA.

Πηγή: Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε