Η Κίνα «σπρώχνει» προς τα κάτω τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Η Κίνα «σπρώχνει» προς τα κάτω τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:06 Δημιουργία 28/12/22, 13:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε υποχώρηση βρίσκονται σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υπό τον φόβο της αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα με συνέπεια τη διατάραξη της οικονομικής ανάπτυξης της υπερδύναμης και της μείωσης της ζήτησης για καύσιμα.

Ειδικότερα, η τιμή του μπρεντ, για τα συμβόλαια παράδοσης του Φεβρουαρίου, μειώθηκε κατά 68 σεντς ή 0,8% στα 83,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αντίστοιχη τιμή για το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 46 σεντς ή 0,6% στα 79,07 δολάρια.

Και οι δύο αυτοί δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, εν μέσω ελπίδων για αύξηση της ζήτησης των καυσίμων μετά την εξαγγελία της Κίνας ότι θα σταματήσει από τις 8 Ιανουαρίου την υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πίεση στα κινεζικά νοσοκομεία λόγω της εκτίναξης των κρουσμάτων Covid καθώς το Πεκίνο απομακρύνεται από την πολιτική μηδενικής ανοχής που ακολουθούσε.

«Ακόμη και μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό, είναι δύσκολο να ανακάμψει σύντομα η ζήτηση λόγω της ταχείας μείωσης της δραστηριότητας που προκαλούν τα μαζικά κρούσματα», δήλωσε αναλυτής της CMC Markets.

Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα διυλιστήρια των ΗΠΑ ετοιμάζονταν χθες να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητά τους σε μία δεκάδα εγκαταστάσεων που τέθηκαν εκτός λειτουργίας από τη χιονοθύελλα, η οποία έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με την πλήρη αποκατάστασή της να προβλέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις τον Ιανουάριο.

Η αντίδραση Πούτιν

Οι τιμές στηρίχθηκαν από την είδηση ότι η Ρωσία θα απαγορεύσει τις πωλήσεις πετρελαίου από την 1η Φεβρουαρίου στις χώρες που υιοθετούν το πλαφόν στις τιμές, το οποίο επέβαλε η G7 στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με διάταγμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο, «αν και το ρωσικό εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου θα μειώσει την προσφορά, αυτό θα αντισταθμισθεί από τη χαμηλότερη ζήτηση λόγω της πιθανής ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος», δήλωσε ο αναλυτής της CMC Markets.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ και τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων εκτιμάται ότι μειώθηκαν, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Αν σου άρεσε κάνε