Συνεχίζεται η κάθετη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου - Στα 81,5 η τιμή του TTF για τον Ιανουάριο

Συνεχίζεται η κάθετη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου - Στα 81,5 η τιμή του TTF για τον Ιανουάριο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:35 Δημιουργία 27/12/22, 12:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, συνεχίζεται η «βουτιά» της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία επανήλθε στα επίπεδα που κυμαινόταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο (TTF) υποχώρησε σήμερα, μετά το άνοιγμα της αγοράς, στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ λίγο μετά τις 11 διαμορφωνόταν στα 81,5 ευρώ, κατά 1,8% χαμηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Το πτωτικό σερί είναι εντυπωσιακό καθώς η τιμή του TTF είχε κλείσει στα 134 ευρώ την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου. Δηλαδή, μέσα σε επτά συνεδριάσεις μειώθηκε πάνω από 50 ευρώ ή περίπου 40%.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη βουτιά

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η βουτιά των τιμών το προηγούμενο διάστημα οφείλεται σε μία συγκυρία παραγόντων και συγκεκριμένα:

-της αυξημένης προσφοράς λόγω εισαγωγών - ρεκόρ υγροποιημένου αερίου (LNG) και της αυξημένης παραγωγής αιολικής ενέργειας στη Γερμανία

-της συγκρατημένης ζήτησης λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών στη Βόρεια Ευρώπη, οι οποίες προβλέπεται να διατηρηθούν έως το τέλος του έτους και

-της υψηλής πληρότητας των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου, η οποία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανερχόταν στο 83% στην ΕΕ, πολύ υψηλότερα από το 57% πριν από έναν χρόνο.

Παράλληλα, το πλαφόν των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο αποφασίσθηκε στις 19 Δεκεμβρίου από το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ απομακρύνει αισθητά το ενδεχόμενο να σημειωθούν ξανά οι ακραία υψηλές τιμές του περασμένου Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Στο δίμηνο αυτό, οι τιμές ήταν συνολικά επί 40 ημέρες υψηλότερες από τα 180 ευρώ, με οδυνηρές συνέπειες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Ρεκόρ στις εισαγωγές LNG

Οι εισαγωγές LNG σημείωσαν νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα και διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τα 4,4 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να καταγραφεί μηνιαίο ρεκόρ, με τις εισαγωγές να υπερβαίνουν τα 18 δισ. κυβ. μέτρα.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο πάνω από τα 30 GW την επόμενη εβδομάδα ή περίπου 50% πάνω από τα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία ενεργειακής πληροφόρησης, Montel.

Πότε ενεργοποιείται και πότε αναστέλλεται το πλαφόν

Για να ενεργοποποιηθεί το πλαφόν, θα πρέπει αφενός η τιμή του δείκτη αναφοράς TTF να είναι υψηλότερη από 180 ευρώ επί τρεις ημέρες και αφετέρου να υπερβαίνει στο ίδιο διάστημα 35 ευρώ την τιμή των συμβολαίων για προμήθεια LNG. H δεύτερη προϋπόθεση τέθηκε για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα μπορεί να προσελκύει φορτία LNG και να διασκεδαστεί έτσι η ανησυχία που εκφράστηκε από τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Το πλαφόν θα ισχύει για 20 ημέρες, αλλά θα προβλέπεται και η δυνατότητα αναστολής του αν υπάρχουν κίνδυνοι για την εξασφάλιση των αναγκαίων προμηθειών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να αποφασίζει την αναστολή του, αν συντρέχουν προϋποθέσεις, όπως:

-η ζήτηση αερίου αυξηθεί κατά 15% σε έναν μήνα ή κατά 10% σε δύο μήνες,

-οι εισαγωγές LNG μειωθούν σημαντικά ή

-ο όγκος των συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αν σου άρεσε κάνε