Ομόλογα: Ξεπέρασε το 4,5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου

Ομόλογα: Ξεπέρασε το 4,5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:32 Δημιουργία 23/12/22, 19:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πάνω από το ψυχολογικό όριο του 4,5% επανέρχεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ελληνικού δημοσίου, καθώς οι επενδυτές φοβούνται τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, εξέλιξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απότομο «φρένο» της ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, το κόστος δανεισμού της 10ετίας ανέρχεται στο 4,527% και σημειώνει άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης σε σχέση με την Πέμπτη. Πρόκειται, μάλιστα, για το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Νοεμβρίου του 2022.
Την ίδια στιγμή, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση, καθορίζονται στις 213 μονάδες βάσης.

Η επιδείνωση στην αγορά των κρατικών ομολόγων, αποδίδεται στις ανησυχίες για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Η ΕΚΤ, στις 15 Δεκεμβρίου, αναθεώρησε στο 2,5% το βασικό επιτόκιο, ενώ προανήγγειλε και νέες παρεμβάσεις εντός του 2023. Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, «βλέπουν» τουλάχιστον δύο νέες αυξήσεις των 50 μονάδων στο α’ τρίμηνο.

Παρότι τα ανεβασμένα επιτόκια πράγματι συνδράμουν στην αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού, εντούτοις επιδρούν αρνητικά στον ρυθμό ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για αισθητή επιβράδυνση της οικονομίας. Χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο της ύφεσης.

Στην Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδας περιμένει «φρένο» του ΑΕΠ στο +1,5% από +6,2% το 2022. Στην Ευρωζώνη δε, η επιβράδυνση θα είναι ισχυρότερη, ενώ στη Γερμανία η ύφεση πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί.

Ας σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει καταγράψει άλμα της τάξης του 240%, δεδομένου ότι τον περασμένο Ιανουάριο η απόδοση δεν ξεπερνούσε το 1,3%.

Όλα, όμως, άλλαξαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το κύμα ανατιμήσεων, το οποίο ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων.

Αν σου άρεσε κάνε