Wall Street: Μακριά από τις προσδοκίες για ένα year-end ράλι

Wall Street: Μακριά από τις προσδοκίες για ένα year-end ράλι

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:05 Δημιουργία 19/12/22, 22:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αρνητική περιοχή κινείται η Wall Street, με τους επενδυτές να χαρακτηρίζονται από έντονη επιφυλακτικότητα, εν μέσω της ανησυχίας για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας εντός του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί 328 μονάδες ή 1% στις 32.591 μονάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος πέφτει 1,35% και στις 3.800 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, καταγράφει απώλειες 1,78% στις 10.517 μονάδες.

Η σημερινή στασιμότητα επέρχεται στον απόηχο της απόφασης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 4,25% – 4,5%), αλλά και να προαναγγείλει νέες παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια, παρότι συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να φοβούνται τον κίνδυνο αισθητής επιβράδυνσης ή και ύφεσης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Δεκέμβριος απέχει παρασάγγας από τις προσδοκίες για ένα year-end ράλι, με αποτέλεσμα η μέχρι στιγμής μεταβολή στον μήνα να είναι αρνητική. Ο S&P 500, ενδεικτικά, σημειώνει πτώση κατά σχεδόν 5% από την 1η Δεκεμβρίου και κατά 20% από την 1η Ιανουαρίου.

«Η νομισματική πολιτική έχει καταστεί περιοριστική, με τη Federal Reserve να αυξάνει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες μέσα σε εννέα μήνες» τονίζει ο Εντ Μόγια, αναλυτής της Oanda. «Ο κίνδυνος ύφεσης θα αυξηθεί από τη στιγμή που ο Τζερόμ Πάουελ (επικεφαλής της Fed) σηματοδότησε ένα ολοένα και αυξανόμενο επιτόκιο» προσθέτει, σε σημείωμά του.

Στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται και τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις FedEx και Nike να ανακοινώνουν τα οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου τριμήνου (γ’ τρίμηνο). Και μην ξεχνάμε ότι όσο οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται, η εξέλιξη των εταιρικών κερδών θα προσελκύει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των αναλυτών.

«Επιτόκια και πληθωρισμός ενδεχομένως έχουν ήδη φθάσει στο ανώτατο δυνατό σημείο, αλλά βλέπουμε ότι πλέον δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια για την κερδοφορία των επιχειρήσεων» τονίζει ο Μίκαελ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley.

Αν σου άρεσε κάνε