Διολισθαίνουν προς τα χαμηλά του 2022 οι τιμές του πετρελαίου

Διολισθαίνουν προς τα χαμηλά του 2022 οι τιμές του πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:58 Δημιουργία 16/12/22, 14:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προς το χαμηλότερο επίπεδο του 2022 διολισθαίνει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες υπονομεύουν τις προοπτικές της ζήτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη υποχωρούν κατά 2,4% και διολισθαίνουν στα 79,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καταγράφουν πτώση στο -2,5% και τα 74,1 δολάρια ανά βαρέλι.

Την Πέμπτη, οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Αγγλία προχώρησαν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ προανήγγειλαν και νέες παρεμβάσεις έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί σε πορεία σύγκλισης με τον στόχο του 2%.

Αυτό, όμως, αυξάνει σημαντικά τις ανησυχίες για τον κίνδυνο άμεσης ύφεσης της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας, καθώς τα ανεβασμένα επιτόκια, ναι μεν συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος ανατιμήσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Και οπωσδήποτε, μια ασθενέστερη ανάπτυξη -ή ακόμη χειρότερα, μια ύφεση- συνιστά αρνητική εξέλιξη για το πετρέλαιο, διότι οδηγεί σε χαμηλότερη ζήτηση. Αποτέλεσμα είναι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» να δέχονται αξιοσημείωτες πιέσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν τη στιγμή τα συμβόλαια Brent και WTI υπολείπονται κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου – Απριλίου, λίγο μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Ο OPEC, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένως κατεβάσει τον στόχο για την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του 2023, εξηγώντας ότι η εκτιμώμενη οικονομική επιβράδυνση επί της ουσίας «σβήνει» την όποια βελτίωση από την Κίνα, ως απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Αν σου άρεσε κάνε