Χτυπάει κόκκινο ο φόβος των επενδυτών για «ντόμινο» στην αγορά κρυπτονομισμάτων

Χτυπάει κόκκινο ο φόβος των επενδυτών για «ντόμινο» στην αγορά κρυπτονομισμάτων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:17 Δημιουργία 16/12/22, 12:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αυξημένη ανησυχία επικρατεί στους επενδυτές στην αγορά κρυπτονομισμάτων για την πλατφόρμα συναλλαγών παραγώγων της Binance και τη «μετάδοση» της κρίσης που προκάλεσε το φετινό κραχ μετά και την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX.

Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ανοιχτών συμβολαίων (open interest) των perpetual futures των bitcoin έχει μειωθεί κατά 40,3% από τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με την CryptoCompare. Σημειωτέον πως τα ανοιχτά συμβόλαια αποτελούν το σύνολο των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) τα οποία πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος της ημερήσιας συνεδρίασης. Τα bitcoin perpetual futures τα οποία δεν έχουν, όμως, προθεσμία λήξης, αποτελούν μία από τις προτιμώμενες επιλογές των κερδοσκόπων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, αφού βοηθούν στη σταθεροποίηση των μοχλευμένων επενδύσεών τους.

Η πτώση αυτή λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι επενδυτές απομακρύνονται από τις πλατφόρμες συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Binance. Ο ιδρυτής της Binance, Τσανγκπένγκ «CZ» Ζάο, τόνισε πρόσφατα πως «οι εκροές έχουν σταθεροποιηθεί», αλλά υπογράμμισε πως οι «αναταράξεις» από την κατάρρευση της FTX θα είναι αυξημένες. Σημειωτέον πως η αξία του bitcoin έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 60% φέτος.

«Η Binance είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών παραγώγων. Γι αυτόν το λόγο, η μείωση του μέσου όρου των ανοιχτών συμβολαίων ενδέχεται να οφείλεται στη μείωση των επενδύσεων στην ευρύτερη αγορά των crypto», τόνισε ο αναλυτής της CryptoCompare, Τζέικομπ Τζόζεφ, προσθέτοντας πως «η μείωση του open interest υποδεικνύει έλλειψη κερδοσκοπικών κινήσεων από τους επενδυτές οι οποίοι αναμένουν περαιτέρω επιπτώσεις από την κατάρρευση της FTX».

Άλλες πλατφόρμες συναλλαγών παρατηρούν μικτά ή παρόμοια αποτελέσματα, αν και το μέγεθος της Binance και η πρωτοκαθεδρία της στην αγορά ενδέχεται να έχει επηρεάσει τα δεδομένα αυτά. Ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των bitcoin perpetuals στην πλατφόρμα Kraken αυξήθηκε κατά 46,5% από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ ο αντίστοιχος στις Bybit και OKX κατέγραψε μείωση της τάξης του 19,1% και 21,1% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της CryptoCompare. Τέλος, τα στοιχεία open interest της Crypto.com κατέγραψαν μείωση της τάξης του 83,1%.

Η Binance κατέχει μερίδιο ύψους 60% της αγοράς παραγώγων crypto, έχοντας συνολικό όγκο συναλλαγών ύψους $1,45 δισ. τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την CryptoCompare. Το μερίδιο της Kraken κυμαίνεται υπό του 1%, με τα μερίδια της αγοράς των ΟΚΧ και Bybit να βρίσκονται στο 14,4% και 11% αντίστοιχα. Η CryptoCompare δεν έχει αναλύσει το μερίδιο αγοράς της Crypto.com.

H αγορά των παραγώγων κρυπτονομισμάτων είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της spot αγοράς. Όταν η FTX ανακοίνωσε την πτώχευσή της στις 11 Νοεμβρίου, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των συναλλαγών παραγώγων ήταν υπερτριπλάσιος από τον αντίστοιχο των spot, σύμφωνα με την CryptoCompare. Από τότε, έχει μειωθεί περίπου στο διπλάσιο.

«Παρατηρούμε πως ο αριθμός των ανοιχτών συμβολαίων των perpetual futures έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, αλλά έχει καταγράψει σημαντική μείωση», τόνισε ο Ντέιβιντ Ντουόνγκ της Coinbase Global Inc, προσθέτοντας πως «αυτό συμβαίνει παρά τις ιδιοσυγκρασίες της Binance. Μας υποδεικνύει πως το επενδυτικών συναίσθημα έχει μειωθεί σημαντικά και αναμένεται να παραμείνει μειωμένο για αρκετό χρονικό διάστημα».

Αν σου άρεσε κάνε