«Φρένο» στο μίνι ράλι της Wall Street

«Φρένο» στο μίνι ράλι της Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:12 Δημιουργία 13/12/22, 18:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε υποχώρηση φαίνεται πως βρίσκεται το μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που αποδείχθηκαν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού «γεννάει» προσδοκίες για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, κάτι το οποίο παραδοσιακά ευνοεί τις αγορές μετοχών.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει περίπου 250 μονάδες ή κατά 0,7% και διαμορφώνεται στις 34.242 μονάδες παρότι ξεκίνησε τη συνεδρίαση με άνοδο άνω των 400 μονάδων. Κατά 2,11% διευρύνεται και ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος αυξάνεται στις 11.377 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, από την πλευρά του, σημειώνει άνοδο κατά +1,4% και τις 4.046 μονάδες.

H σημερινή άνοδος συνιστά αποτέλεσμα των θετικών ειδήσεων από το «μέτωπο» του αμερικανικού πληθωρισμού, καθώς ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο από 7,7% τον Οκτώβριο. Μάλιστα, η εν λόγω επίδοση αποδείχθηκε καλύτερη των προβλέψεων, οι οποίες τοποθετούσαν τον ετήσιο δείκτη στο 7,3%.

«Ήταν μεγάλη έκπληξη και οι αγορές αντιδρούν ανάλογα» σημειώνει ο Στιβ Σόσνικ, επικεφαλής αναλυτής της Interactive Brokers, μιλώντας στο CNBC. «Οι μετοχές “αγαπούν” το στόρι της λιγότερο σφιχτής Fed. Ταυτόχρονα, το δολάριο υποχωρεί, κάτι το οποίο επίσης βοηθάει τις μετοχές» προσθέτει.

Τα σημερινά στοιχεία, όπως είναι εύλογο, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για την αυριανή (Τετάρτη) απόφαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve, στο επίκεντρο της οποίας τίθεται το ύψος των επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% –

Σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders, η Fed θα προβεί σε παρέμβαση 50 μονάδων βάσης και όχι 75, όπως συνέβη τις προηγούμενες τέσσερις φορές. Αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί και στην πράξη, σημαίνει ότι η αμερικανική τράπεζα, έπειτα από αρκετούς μήνες ξέφρενης πορείας, θα πατήσει «φρένο» στον επιθετικό ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Οι αναλυτές, μάλιστα, θεωρούν ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων αποτελεί ένα πρώτο βήμα επιβεβαίωσης της αποκλιμάκωσης του πληθωριστικού φαινομένου, ενώ ταυτόχρονα δίνει ορισμένες «ανάσες» στην ανάπτυξη, η οποία παραδοσιακά εχθρεύεται τα ανεβασμένα επιτόκια.

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου υποχωρεί κάτω του ορίου του 3,5% και διαμορφώνεται μόλις στο 3,483%, ενόσω ο κίνδυνος της ύφεσης βαίνει σταδιακά μειούμενος.

Όσον αφορά το ταμπλό, τα μεγαλύτερα κέρδη παρατηρούνται στις μετοχές του τεχνολογικού τομέα, ο οποίος θεωρείται και ο πιο ευάλωτος στις επιτοκιακές αλλαγές. Αποτέλεσμα είναι οι μετοχές των Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Netflix και Tesla να κερδίζουν τουλάχιστον 3%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Στο 7,1% μειώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση από 7,7% τον Οκτώβριο καθώς η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δεκαετίες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ετήσια αύξηση 7,3% και μηνιαία 0,3%.

Ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε 6% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία.

Η συνεδρίαση της Fed

Ο πληθωρισμός ανακοινώθηκε πριν από την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Fed, με τις αγορές να αναμένουν ευρύτερα ότι θα ανακοινώσει αύριο αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ανεξάρτητα από τα στοιχεία για τις τιμές.

Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε κοντά στο 9% τον Ιούνιο και έκτοτε κινείται πτωτικά. Η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο, με το βασικό της επιτόκιο να κινείται σήμερα στο 3,75% έως 4%.

Αν σου άρεσε κάνε