«Προφητεία» για άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια

«Προφητεία» για άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:50 Δημιουργία 13/12/22, 12:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν τους επόμενους μήνες να αυξηθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Κίνα απομακρύνεται από την αυστηρή πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, σύμφωνα με επενδυτικό σύμβουλο.

Συγκεκριμένα, ο Άλαν Σμολ μιλώντας στο BNN Bloomberg τόνισε ότι αποδίδει τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο βαθμό στους αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς της Κίνας, που επιβράδυναν την οικονομία της, αλλά υπογράμμισε ότι μια ανάκαμψη είναι πιθανόν να φανεί σύντομα, καθώς η χώρα χαλαρώνει σταδιακά τους κανόνες που περιόρισαν την εξάπλωση του ιού και η εσωτερική ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται. Η Κίνα ουσιαστικά αλλάζει σελίδα στην πολιτική της μετά και τις μεγάλες διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα.

«Πιστεύω ότι θα δείτε σίγουρα αύξηση της ζήτησης για ενέργεια στην Κίνα και αυτό θα ωθήσει την τιμή του πετρελαίου αρκετά προς τα πάνω τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος επενδύσεων της Allan Small Financial Group.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου δεν θα φθάσει τα υψηλά επίπεδα της περασμένης άνοιξης, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου είχε ξεπεράσει και τα 120 δολάρια, ωστόσο προβλέπει ότι θα αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι, όσο θα ανεβάζει ταχύτητα μία από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές οικονομίες στον κόσμο.

Από το απόγευμα της Δευτέρας, το West Texas Intermediate διαπραγματευόταν στα 73 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα η τιμή Brent, που χθες έκλεισε κοντά στα 77 δολάρια, ξεκίνησε ανοδικά, φλερτάροντας στις 9.38 το πρωί με τα 80 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, τόσο το μπρεντ όσο και το WTI υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2021 εν μέσω ανησυχιών ότι μία πιθανή παγκόσμια ύφεση θα επηρέαζε τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι προβλέψεις της UBS

«Οι αγορές πετρελαίου θα συνεχίσουν πιθανόν να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις στο άμεσο μέλλον εν μέσω αβεβαιότητα για τον αντίκτυπο που θα έχει το εμπάργκο της ΕΕ στη ρωσική παραγωγή, των ειδήσεων για την πολιτική της Κίνας έναντι του κορονοϊού και των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», σημείωσαν αναλυτές της UBS σε σημείωμά τους.

Η UBS ανέφερε ότι το μπρεντ μπορεί να αυξηθεί στα 100 δολάρια τους επόμενους μήνες εν μέσω περιορισμών της προσφοράς και αύξησης της ζήτησης, ενώ η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει σφιχτή.

Η καναδική εταιρεία TC Energy δεν έχει διαπιστώσει ακόμη την αιτία για τη διαρροή του αγωγού πετρελαίου Keystone στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ενώ δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη λειτουργίας του αγωγού. Ο αγωγός αυτός, δυναμικότητας 622.000 βαρελιών την ημέρα, έχει κρίσιμη σημασία καθώς τροφοδοτεί αμερικανικά διυλιστήρια με καναδικό αργό.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε χθες ότι οι συνέπειες από το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού δεν είναι ακόμη σαφείς.

Αν σου άρεσε κάνε