Αγορά ομολόγων: Στο 3,8% το ελληνικό 10ετές

Αγορά ομολόγων: Στο 3,8% το ελληνικό 10ετές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:05 Δημιουργία 06/12/22, 20:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Διατηρείται το καλό κλίμα στις αγορές ομολόγων καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα σε μία μικρή (0,5%) αύξηση των επιτοκίων της.

Τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω ωστόσο πλησιάζουμε το επίπεδο του λεγόμενου «ουδέτερου» επιτοκίου, ανέφερε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωσταντίνος Ηροδότου.

Ηδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 2% από τον περασμένο Ιούλιο και οι αναλυτές εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση, κατά 0,5%, αυτή τη φορά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν ο οποίος σε συνέντευξη του εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει αναμφίβολα να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της, ωστόσο επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ κοντά στην κορύφωση του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήμουν αρκετά σίγουρος λέγοντας ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε κοντά στο ανώτατο όριο του πληθωρισμού». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μίας πιο συγκρατημένης αύξησης των επιτοκίων, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει να εννοεί συγκεκριμένα κατά 0,5%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,80% έναντι 1,80% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,01%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,049 δολ. από το επίπεδο των 1,0487 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0516 δολ.

Αν σου άρεσε κάνε