Wall Street: Διορθωτική συνεδρίαση μετά το ράλι

Wall Street: Διορθωτική συνεδρίαση μετά το ράλι

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:40 Δημιουργία 01/12/22, 21:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε διορθωτικές κινήσεις, στον απόηχο του εντυπωσιακού ράλι της Τετάρτης.

Στο επίκεντρο της προσοχής, για ακόμη μία φορά, τίθενται αφενός τα νέα μακροοικονομικά μεγέθη, αφετέρου το σήμα της κεντρικής τράπεζας για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από τον Δεκέμβριο.

Σε αυτό το κλίμα, αυτή την ώρα, ο δείκτης βαρόμετροS&P 500 επιχειρεί να περιορίσει τις απώλειες καταγράφοντας πτώση 0,14% στις 4.074 μονάδες. Ο Nasdaq έχει καταφέρει να σβήσει τις απώλειες και να γυρίσει σε θετικό έδαφος με οριακά κέρδη 0,08% και τις 11.477 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, από την πλευρά του, υποχωρεί 228 μονάδες ή 0,65% στις 34.365 μονάδες.

Οι αμερικανικοί δείκτες φαίνεται ότι προσπαθούν να αφομοιώσουν το ισχυρό rebound της Τετάρτης (έως +4%), το οποίο προκλήθηκε από την προαναγγελία της ομοσπονδιακής τράπεζας για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων. Μια εξέλιξη, η οποία ενισχύει τις προσδοκίες των αναλυτών για μια επιτοκιακή παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (14/12).

Αυτή τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται στο 3,75% – 4% και οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση του τερματισμού της τρέχουσας νομισματικής σύσφιγξης έρχεται να συμβάλλει στην ανάκαμψη των μετοχών, οι οποίες κατά παράδοση επωφελούνται από μια πολιτική χαμηλότερων επιτοκίων.

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, ναι μεν αντιμετωπίζουν τον «τσιμπημένο» πληθωρισμό (7,7% τον Οκτώβριο), αλλά ταυτόχρονα «πνίγουν» την ανάπτυξη και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.

«Ο Τζερόμ Πάουελ (επικεφαλής της Fed) έστειλε ένα μήνυμα ότι, δεδομένης της μέχρι στιγμής σύσφιγξης, τώρα εστιάζει περισσότερο στις προοπτικές της ανάπτυξης και στην εικόνα της απασχόλησης, παρά στην ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού στον στόχο του 2%» τονίζει ο Κρις Σανιέκ, επικεφαλής αναλυτής της Wolfe Research.

Πέραν τούτου, τα τελευταία μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, τα οποία επηρεάζουν και σχετίζονται με τον πληθωρισμό (δείκτης δαπανών, νέες θέσεις εργασίας, αιτήσεις επιδόματος ανεργίας), προμηνύουν μια τάση περαιτέρω αποκλιμάκωσης του ιστορικού κύματος ανατιμήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική σταδιακής επιβράδυνσης των επιτοκιακών αυξήσεων επέδρασε στο επενδυτικό κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, με τους δείκτες να κλείνουν τον μήνα με σωρευτικά κέρδη έως 5,5% (ο δεύτερος καλύτερος μήνας από τον Αύγουστο του 2021). Παρ’ όλα αυτά, σε επίπεδο έτους, τα πρόσημα παραμένουν αρνητικά.

Όσον αφορά τις σημερινές διακυμάνσεις στο αμερικανικό ταμπλό, η μετοχή της Salesforce υποχωρεί αισθητά κατά 7% εξαιτίας της παραίτησης του συν-διευθύνοντος συμβούλου Μπρετ Τέιλορ. Κατά 6% διολισθαίνει και η μετοχή της Snowflake, η οποία έσπευσε να υποβαθμίσει τους οικονομικούς στόχους του 2022. Αντίθετα, η μετοχή της Okta εκτοξεύεται κοντά στο +16% χάρη στην αναβάθμιση των προοπτικών του έτους.

Αν σου άρεσε κάνε