Κατρακύλα στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της για τη μετοχή της Credit Suisse

Κατρακύλα στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της για τη μετοχή της Credit Suisse

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:08 Δημιουργία 01/12/22, 16:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με σπασμένα τα φρένα κατρακυλάει η μετοχή της Credit Suisse, η οποία υποχωρεί για 13 συνεχόμενες συνεδριάσεις, σημειώνοντας το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το 1989, όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία.

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης διολισθαίνει την Πέμπτη κατά ακόμη 5,5% και κατακρημνίζεται στα 2,67 φράγκα, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 23 Νοεμβρίου, οι σωρευτικές απώλειες ξεπερνούν το 20% ή αλλιώς τα 2,7 δισ. φράγκα. Από τις αρχές του έτους, δε, η συνολική κάμψη καθορίζεται στο 66%.

Οι μαζικές εκροές συνδέονται άρρηκτα με τις προβλέψεις για το δ’ τρίμηνο του 2022. Πρόσφατα, η διοίκηση της ιστορικής τράπεζας έκανε γνωστό ότι οι ζημιές θα φθάσουν το 1,5 δισ. φράγκα, καθώς από την 1η Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου οι πελάτες «σήκωσαν» και απέσυραν κεφάλαια αξίας 84 δισ. φράγκα.

Τα εν λόγω κεφάλαια αντιπροσωπεύουν το 6% των συνολικών υπό διαχείριση assets της τράπεζας, αλλά και το 10% των assets του τμήματος διαχείρισης πλούτου. «Οι εκροές έχουν περιοριστεί από τα αυξημένα επίπεδα του Οκτωβρίου, αλλά δεν έχουν αντιστραφεί» διευκρίνισε η διοίκηση.

Ας σημειωθεί ότι η ελβετική τράπεζα βρίσκεται σε φάση εκ βάθρων αναδιάρθρωσης, με τη διοίκηση του Ούλριχκ Κέρνερ να προσπαθεί να διασώσει ό,τι διασώζεται, έπειτα από μια περίοδο διαδοχικών σκανδάλων, απώλειας πελατών, εκροής κεφαλαίων και ζημιογόνων αποτελεσμάτων.

Έλλειμμα εμπιστοσύνης

Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 δισ. φράγκα, την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας έως το 2025, αλλά και την πώληση μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων (μονάδα τιτλοποίησης κ.α.).

Το μεγαλύτερο στοίχημα, όμως, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, κάτι το οποίο απαιτεί πολλή και επίπονη προσπάθεια. «Η Credit Suisse χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη το ταχύτερο δυνατό. Αλλά είναι ευκολότερο να το λες, παρά να το κάνεις» σχολιάζει ο Ανδρέας Βεντίτι, αναλυτής της Bank Vontobel.

Σύμφωνα με τον Κέρνερ, η τράπεζα θα επιστρέψει σε κερδοφορία από το 2024. Μια εκτίμηση, όμως, την οποία αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να αμφισβητήσουν, θεωρώντας ότι το έτος επιστροφής στα κέρδη θα είναι το 2025.

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε