Wall Street: Πτώση και για τους τρεις βασικούς δείκτες

Wall Street: Πτώση και για τους τρεις βασικούς δείκτες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:15 Δημιουργία 29/11/22, 20:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Απώλειες καταγράφει την Τρίτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να «ξεπεράσουν» τη διόρθωση της Δευτέρας. Η προσοχή εστιάζεται στην Κίνα, η οποία αναζητάει τρόπο να διαχειριστεί την υγειονομική και κοινωνική αναταραχή.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 57 μονάδες ή 0,17% και καθορίζεται στις 33.798 μονάδες. Πτώση 0,25% στις 3.954 μονάδες σημειώνει ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίζεται στο -0,41% και τις 11.004 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται στον απόηχο της σημαντικής «βουτιάς» της Δευτέρας, όταν οι αμερικανικοί δείκτες έχασαν πέριξ του 1,5% εξαιτίας των ανησυχιών για την Κίνα. Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη, καθώς υπάρχουν προσδοκίες για σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αλλά και άρση της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην Covid-19.

Κι αυτό οφείλεται αφενός στις ογκώδεις διαδηλώσεις των κατοίκων, αφετέρου στα πρώτα δειλά βήματα αποκλιμάκωσης του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων (έπειτα από πέντε διαδοχικές ημέρες ρεκόρ). Δεν είναι τυχαίο ότι το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκτοξεύθηκε την Τρίτη άνω του 5%, ενώ στο +2,3% έκλεισε το Χρηματιστήριο της Σαγκάη.

Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ανακάμπτουν από το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου, ενώ οι τιμές σε ασήμι, χαλκό και πλατίνα καταγράφουν αύξηση κατά τουλάχιστον 1%. Ο χρυσός, από την πλευρά του, ανέρχεται στο +0,6% και τα 1.766 δολάρια ανά ουγγιά.

Βέβαια, η επιφυλακτικότητα παραμένει παρούσα. Κι αυτό έχει εξήγηση, όπως επισημαίνει ο Άνταμ Πάρκερ της Trivariate Research, καθώς η αγορά έκανε ένα μεγάλο ράλι το τελευταίο δίμηνο. «Υπάρχει η πεποίθηση ότι τα πράγματα θα επιβραδύνουν. Είναι ένα είδος ανταμοιβής ισορροπημένου κινδύνου» τονίζει, μιλώντας στο CNBC.

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στην αγορά προσφέρονται από τις προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve (14/12), η παρέμβαση στα επιτόκια θα καθοριστεί σε 50 μονάδες βάσης και όχι σε 75, όπως συνέβη τις τελευταίες τέσσερις φορές.

Κι αυτό, αναμφίβολα, συνιστά θετική εξέλιξη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία κατά παράδοση εχθρεύεται τα υψηλά επιτόκια (βρίσκονται στο 3,75% – 4%).

Αν σου άρεσε κάνε