Νέες απώλειες στη Wall Street και αρνητικό κλίμα ελέω Κίνας

Νέες απώλειες στη Wall Street και αρνητικό κλίμα ελέω Κίνας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:33 Δημιουργία 28/11/22, 21:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με αρνητικό πρόσημα ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Κίνα επιβαρύνουν το κλίμα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 444 μονάδες ή 1,3% και διαμορφώνεται στις 33.902 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, από την πλευρά του, διολισθαίνει στο -1,41% και τις 3.969 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίζεται στο -1,41% και τις 11.068 μονάδες.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι αμερικανικές εισηγμένες με μεγάλη έκθεση στην Κίνα παρουσιάζουν σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες, με τη μετοχή της Apple, για παράδειγμα, να χάνει τουλάχιστον 1,7%. Κατά περίπου 1% μειώνεται και η μετοχή της Tesla.

Οι αναταράξεις, πάντως, επέρχονται κόντρα στο θετικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, το οποίο συνιστά απόρροια των προσδοκιών για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας (14/12), η παρέμβαση στα επιτόκια θα καθοριστεί σε 50 μονάδες βάσης και όχι σε 75, όπως συνέβη τις τελευταίες τέσσερις φορές.

Κι αυτό, αναμφίβολα, συνιστά θετική εξέλιξη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία κατά παράδοση εχθρεύεται τα υψηλά επιτόκια (σ.σ.: αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο 3,75% – 4%).

Οι σημερινές απώλειες επέρχονται στον απόηχο της κοινωνικής αναταραχής στην Κίνα, με τους κατοίκους να αντιδρούν στα διαδοχικά lockdowns και στην πολιτική «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης κατά της Covid-19. Οι εξελίξεις στη δεύτερη πιο ισχυρή οικονομία του πλανήτη, αναμφίβολα, επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς, καθώς η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα μιας σειράς αγαθών, εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

Αν σου άρεσε κάνε