Αγορές: Σε πτώση οι τιμές μετοχών και εμπορευμάτων

Αγορές: Σε πτώση οι τιμές μετοχών και εμπορευμάτων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:14 Δημιουργία 28/11/22, 13:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές με τις ασυνήθιστες διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Κίνας κατά της αυστηρής πολιτικής στη χώρα για «μηδενικά κρούσματα COVID» να πλήττουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών σε μια σειρά από μεγάλες πόλεις κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ανέκοψαν το επιφυλακτικό ράλι των μετοχών που είχε ανεβάσει ταχύτητα την περασμένη εβδομάδα.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς STOXX σημείωσε πτώση 0,9% στην αρχή της συνεδρίασης αφού ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,2% εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων στις κινεζικές αγορές.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς στην Αυστραλία έκλεισε με πτώση 0,42% ενώ το νόμισμά της σημείωσε απώλειες άνω του 0,8%. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,4%.

Οι τιμές του πετρελαίου, που επηρεάζονται εύκολα από την αυστηρότητα του lockdown στην Κίνα καθώς θεωρείται βαρόμετρο για τη ζήτηση, σημείωσαν επίσης πτώση. Το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησε 3,1% στα 81,05 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό κινείται στα όρια των 74 δολαρίων (έπεσε και στα 73,98) με αντίστοιχες απώλειες άνω του 3%.

Πιέσεις δέχονται και οι τιμές των μετάλλων, καθώς η ευρύτερη αγορά των commodities ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Κίνα. Τα βασικά μέταλλα στις διεθνείς αγορές υποχωρούν, με τις προθεσμιακές τιμές του χαλκού να πέφτουν πάνω από 1,8%, την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος να χάνει πάνω από 2%.

Αν σου άρεσε κάνε