Η Κίνα ρίχνει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Η Κίνα ρίχνει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:27 Δημιουργία 25/11/22, 12:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να κλείσουν με πτώση οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω νέων ενδείξεων ότι πολλαπλασιάζονται τα περιοριστικά μέτρα σε μεγάλες πόλεις της Κίνας λόγω του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, η τιμή του μπρεντ κινείται σήμερα λίγο κάτω από τα 86 δολάρια το βαρέλι, ενώ την Παρασκευή είχε υποχωρήσει στα 82,31 δολάρια, το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο, μετά από δημοσίευμα ότι ο ΟΠΕΚ θα εξετάσει την αύξηση της παραγωγής στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, το οποίο διαψεύσθηκε από τη Σαουδική Αραβία.

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα υποχωρούν καθώς τα ημερήσια κρούσματα Covid έχουν φθάσει σε νέα υψηλά επίπεδα, με τους αξιωματούχους να ενισχύουν τα περιοριστικά μέτρα και τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, καθώς οι αρχές του Πεκίνου, ζήτησαν από τους κατοίκους να μη φύγουν από την πόλη..

Μείωση της ζήτησης από την Κίνα

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ορισμένα κινεζικά διυλιστήρια αποφεύγουν να αγοράσουν αργό μίας ρωσικής ποικιλίας που προτιμούν, μειώνοντας τη ζήτηση, ενώ οι traders αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο της G7 σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο ταυτόχρονα με το εμπάργκο της ΕΕ που αρχίζει στις 5 Δεκεμβρίου.

Η εξασθένιση της αγοράς πετρελαίου αντανακλάται και σε κάποιους άλλους δείκτες, όπως το swap των futures του Ομάν και του Ντουμπάι, το οποίο υποχώρησε κάτω από το 1 δολάριο το βαρέλι, κάνοντας βουτιά περίπου 80% τον Νοέμβριο. Το swap, το οποίο καταγράφει τη διαφορά της τιμής του πετρελαίου του Ομάν και του Ντουμπάι σε σχέση με το μπρεντ, είχε αυξηθεί έως τα 15 δολάρια τον Μάρτιο όταν πολλοί αγοραστές εγκατέλειψαν το ρωσικό αργό με αποτέλεσμα να γίνει πιο ελκυστικό το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.

Αν σου άρεσε κάνε