Με... χείρα βοηθείας από τη Fed γύρισε σε θετικό έδαφος η Wall Street

Με... χείρα βοηθείας από τη Fed γύρισε σε θετικό έδαφος η Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 22:24 Δημιουργία 23/11/22, 22:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν οι δείκτες της Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones γύρισε σε θετικό έδαφος και ενισχύεται κατά 126 μονάδες ή 0,36%, στις 34.220 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμου αυτή την ώρα αυξάνεται 0,64% στις 4.029 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, κερδίζει 1,08% και ανέρχεται στις 11.295 μονάδες.

Η επόμενη συνάντηση των Αμερικανών τραπεζιτών είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα προβεί σε νέα παρέμβαση, η οποία όμως θα περιοριστεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75 μονάδες βάσης, όπως συνέβη τις προηγούμενες τέσσερις φορές.

Αυτή η κίνηση, εφόσον επιβεβαιωθεί και στην πράξη, εξηγείται αφενός από το γεγονός ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή εμφανίζει σημάδια κορύφωσης, αφετέρου από το γεγονός ότι τα υψηλά επιτόκια «πνίγουν» την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές ήδη να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η μέχρι στιγμής επίδοση της αμερικανικής οικονομίας είναι εντυπωσιακά ανθεκτική, με την αγορά εργασίας να «κρατάει» και τον ρυθμό ανάπτυξης να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα (2,6% στο γ’ τρίμηνο), παρά τη συρρίκνωση των δύο πρώτων τριμήνων (1,6% και 0,6%).

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η οποία επίσης λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις της Fed, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας σημείωσαν άνοδο κατά 17.000 την τελευταία εβδομάδα (13-19 Νοεμβρίου), ως απόρροια του πρόσφατου κύματος απολύσεων στις τεχνολογικές εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά, σε γενικές γραμμές, οι συνθήκες παραμένουν «σφιχτές».

Η Wall Street, χάρη στις προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιξης (από 75 σε 50 μονάδες η αύξηση των επιτοκίων), βρίσκεται σε θετική τροχιά τις τελευταίες ημέρες, με τον S&P 500 να κυμαίνεται άνω των 4.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

«Η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει αισιόδοξη, καθοδηγώντας το ράλι στην αγορά» εξηγεί ο Έγκεν Πρόφιτ, επικεφαλής της Profit Investments. «Πηγαίνοντας προς την επόμενη συνεδρίαση της Fed, νομίζω ότι η κεντρική τράπεζα θα μετριάσει ελαφρώς τη ρητορική της. Έτσι, οι επενδυτές θα διατηρήσουν την αισιοδοξία τους, αγνοώντας τα αρνητικά σημάδια» σπεύδει να προσθέσει, μιλώντας στο CNBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία «κανονική» της εβδομάδας, καθώς την Πέμπτη η αγορά θα είναι κλειστή λόγω της Γιορτής των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα λόγω της BlackFriday.

Αν σου άρεσε κάνε