Μαζική φυγή κεφαλαίων από την Credit Suisse - Κατρακύλα για τη μετοχή της

Μαζική φυγή κεφαλαίων από την Credit Suisse - Κατρακύλα για τη μετοχή της

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:52 Δημιουργία 23/11/22, 14:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δεκάδες δισεκατομμύρια έκαναν «φτερά» από την Credit Suisse τις πρώτες εβδομάδες του τέταρτου τριμήνου, γεγονός το οποίο αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ιστορικής τράπεζας.

Η διοίκηση προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι ζημιές θα φθάσουν το 1,5 δισ. φράγκα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, εξαιτίας εν μέρει της δραματικής μείωσης των κεφαλαίων στο τμήμα διαχείρισης πλούτου και assets.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από την 1η Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου, οι πελάτες «σήκωσαν» και απέσυραν 84 δισ. φράγκα. Ενδεχομένως η μεγαλύτερη «έξοδος» από την κρίση του 2008.

Οι εν λόγω εκροές αντιπροσωπεύουν το 6% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων της τράπεζας, αλλά και το 10% των κεφαλαίων του τμήματος διαχείρισης πλούτου και assets. «Οι εκροές έχουν περιοριστεί από τα αυξημένα επίπεδα του Οκτωβρίου, αλλά δεν έχουν αντιστραφεί» διευκρίνισε η διοίκηση.

Στον απόηχο των όσων έγιναν γνωστά, η μετοχή της Credit Suisse στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης κατρακυλάει κατά 5% και διαμορφώνεται στα 3,6 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Από τις αρχές του έτους, δε, οι σωρευτικές απώλειες αγγίζουν το 60%.

Ας σημειωθεί ότι η ελβετική τράπεζα βρίσκεται σε φάση εκ βάθρων αναδιάρθρωσης, με τη διοίκηση του Ούλριχ Κέρνερ να προσπαθεί να διασώσει ό,τι διασώζεται, έπειτα από μια περίοδο διαδοχικών σκανδάλων, απώλειας πελατών, εκροής κεφαλαίων και ζημιογόνων αποτελεσμάτων.

Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 δισ. φράγκα, την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας έως το 2025, αλλά και την πώληση μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων.

Το μεγαλύτερο στοίχημα, όμως, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, κάτι το οποίο απαιτεί πολλή και επίπονη προσπάθεια. «Η Credit Suisse χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη το ταχύτερο δυνατό. Αλλά είναι ευκολότερο να το λες, παρά να το κάνεις» σχολιάζει ο Ανδρέας Βεντίτι, αναλυτής της Bank Vontobel.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρνερ, η τράπεζα θα επιστρέψει σε κερδοφορία από το 2024. Μια εκτίμηση, όμως, την οποία αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να αμφισβητήσουν, θεωρώντας ότι το έτος επιστροφής στα κέρδη θα είναι το 2025.

Αν σου άρεσε κάνε