Καλό το κλίμα στην αγορά ομολόγων, στο 4,253% διολίσθησε το ελληνικό 10ετές

Καλό το κλίμα στην αγορά ομολόγων, στο 4,253% διολίσθησε το ελληνικό 10ετές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:19 Δημιουργία 17/11/22, 20:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θετικές τάσεις επικρατούν στην αγορά των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να «ζυγίζουν» το σενάριο της σταδιακής κορύφωσης του πληθωριστικού φαινομένου. Μια εξέλιξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της επίπονης στρατηγικής της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πτώση κατά 1,3 μονάδα βάσης και διολισθαίνοντας στο 4,253%.

Παράλληλα τα spreads, καθορίζονται στις 222 μονάδες βάσης, σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά (άνω των 250 μονάδων βάσης).

Αντίστοιχη βελτίωση παρατηρείται σ’ όλη την Ευρωζώνη, καθώς δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του ρυθμού σύσφιγξης, με την επόμενη παρέμβαση στα επιτόκια να καθορίζεται πιθανώς στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Για παράδειγμα, η απόδοση του γερμανικού τίτλου μειώνεται στο 2,02%, του γαλλικού στο 2,51%, του ιταλικού στο 3,99%, του ισπανικού στο 3,04%, του πορτογαλικού στο 2,97% και του αυστριακού στο 2,58%. Πρόκειται για αποδόσεις, αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Ας σημειωθεί ότι η επόμενη επίσημη συνάντηση των Ευρωπαίων τραπεζιτών είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Δεκέμβριου, με το βασικό επιτόκιο να βρίσκεται στο 2% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5%.

Βελτίωση και στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (7,7% τον Οκτώβριο από 8,2% τον Σεπτέμβριο), οι αναλυτές -επίσης- προεξοφλούν ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα επιβραδυνθεί σταδιακά το επόμενο διάστημα, βάζοντας τέλος στις mega-αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης.

Οι traders πιστεύουν ότι η αναθεώρηση των επιτοκίων (είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου), θα καθοριστεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75, όπως συνέβη στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αυτή η προσδοκία, εύλογα, αποτυπώνεται και στις αγορές κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να περιορίζεται κάτω του 3,8% -και συγκεκριμένα στο 3,762%- οπισθοχωρώντας από το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 14ετίας (4,3%).

Παραμένουν οι φόβοι

Φυσικά, παρά την πρόσφατη βελτίωση, οι αποδόσεις διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα -ιδίως σε σύγκριση με το 2021- καθώς τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών παραμένουν σε υψηλά σημεία (3,75% στις ΗΠΑ, 2% στην Ευρωζώνη, 3% στο Ηνωμένο Βασίλειο), σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του ιστορικού πληθωρισμού.

Όμως, η εν λόγω στρατηγική, όπως είναι γνωστό, τείνει να «πνίγει» την ανάπτυξη, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια περί επικείμενης ύφεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κομισιόν προβλέπει αισθητή επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο 0,3% το 2023, κάτι το οποίο ασκεί αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές.

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε