Σημεία και τέρατα στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων FTX

Σημεία και τέρατα στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων FTX

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:44 Δημιουργία 17/11/22, 17:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για πρωτοφανή οικονομική κακοδιαχείριση κατήγγειλε ο εκκαθαριστής του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX τον ιδρυτή του, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, τονίζοντας ότι οι ισολογισμοί του είναι αναξιόπιστοι και ότι δεν υπήρχε κανενός είδους εσωτερικός έλεγχος.

Ο Τζον Ρέι, που είναι βετεράνος εκκαθαριστής επιχειρήσεων και επόπτευσε τη ρευστοποίηση της Enron, ανέφερε σε έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο του Ντελαγουέρ ότι το FTX είναι η χειρότερη περίπτωση που έχει δει στην 40χρονη καριέρα του.

«Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω δει μία τόσο μεγάλη έλλειψη εταιρικών ελέγχων και μία τόσο καθολική απουσία αξιόπιστης οικονομικής πληροφόρησης όπως στην περίπτωση αυτή», υπογράμμισε, προσθέτοντας:

«Από την υπονομευμένη ακεραιότητα των συστημάτων και την προβληματική εποπτεία στο εξωτερικό έως τη συγκέντρωση του ελέγχου στα χέρια μίας πολύ μικρής ομάδας άπειρων, χωρίς εξειδίκευση και πιθανόν αναξιόπιστων ατόμων, αυτή η κατάσταση είναι πρωτοφανής».

Άφαντα τα assets

Οι εκκαθαριστές του FTX πασχίζουν να βρουν τα assets της εταιρείας σε μετρητά και crypto. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπίσει «μόνο ένα μικρό κλάσμα» των ψηφιακών assets του FTX Group που ελπίζουν να ανακτήσουν κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης με βάση τον πτωχευτικό νόμο των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Ρέι. Συγκεκριμένα, έχουν διασφαλίσει περίπου 740 εκατ. δολάρια σε πορτοφόλια crypto.

O Ρέι είπε ότι οι σύμβουλοι εκκαθάρισης εργάζονται για να συντάξουν από την αρχή ισολογισμούς των εταιρειών του FTX.

Το FTX «δεν είχε κεντρικό έλεγχο των μετρητών του» και δεν είχε μία ακριβή λίστα τραπεζικών λογαριασμών ούτε έδινε τη σημασία που έπρεπε στην πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζικών εταίρων, σύμφωνα με τον Ρέι.

Οι σύμβουλοι δεν γνωρίζουν ακόμη πόσα ήταν τα μετρητά του FTX Group όταν χρεοκόπησε, αλλά έχουν βρει έως τώρα περίπου 560 εκατ. δολάρια που ανήκουν σε διάφορες εταιρείες του.

Αν σου άρεσε κάνε