Engie: Καμία χαλάρωση στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ευρώπη

Engie: Καμία χαλάρωση στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ευρώπη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:46 Δημιουργία 17/11/22, 13:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H Ευρώπη δεν πρέπει να χαλαρώσει την προσπάθειά της για εξοικονόμηση ενέργειας παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών φυσικού αερίου και την επιτυχία της να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης, τόνισε η επικεφαλής της Engie, Κάθριν Μακ Γκρέγκορ.

«Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε», δήλωσε η Κάθριν Μακ Γκρέγκορ, μιλώντας στο New Economic Forum του Bloomberg στη Σιγκαπούρη.

«Οσον αφορά τις τιμές, μπορούμε να αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί η μεταβλητότητα», είπε η επικεφαλής της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης υποδομών αερίου στην Ευρώπη.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο (TTF) μειώθηκε σήμερα το πρωί κατά περισσότερο από 6% στα 106 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η κυρία Μακ Γκρέγκορ τάχθηκε υπέρ της επιβολής μέτρων, όπως ενός κόφτη στις αυξήσεις των τιμών, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές θα έπρεπε να μειώσουν με τον τρόπο αυτό τη μεταβλητότητα στις αγορές ρεύματος και αερίου.

Παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης των πηγών καυσίμων, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από το φυσικό αέριο σύντομα, πρόσθεσε. Το αέριο θα είναι «πολύ σημαντικό» για το μελλοντικό ενεργειακό μείγμα, ιδιαίτερα καθώς οι βαριές βιομηχανίες εξαρτώνται από αυτό, είπε.

Η μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας δεν είναι καλή για το σύστημα ή τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, δήλωσε ο Yngve Slyngstad, διευθύνων σύμβουλος της Industry Capital Partners, μιλώντας στο ίδιο πάνελ του Forum.

Ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός στην Ευρώπη από τον Οκτώβριο βοήθησε τις χώρες να γεμίσουν τις αποθήκες τους, οδηγώντας σε δραστική μείωση των τιμών του αερίου από τα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Παρά ταύτα, οι τιμές παραμένουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν καθώς οι ρωσικές ροές αερίου έχουν μειωθεί δραστικά.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε