Η καλοκαιρία κρατάει χαμηλά τις τιμές του φυσικού αερίου

Η καλοκαιρία κρατάει χαμηλά τις τιμές του φυσικού αερίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:56 Δημιουργία 01/11/22, 12:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κατευναστικά λειτουργούν στο χρηματιστήριο ενέργειας και για τις τιμές του φυσικού αερίου οι μετεωρολογικές προγνώσεις που κάνουν λόγο για ήπιο Νοέμβριο, χωρίς ψυχρές εισβολές.

Με τον χειμώνα να μη φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα, οι πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές και αυτό τον μήνα, όπως και τον Οκτώβριο, δίνοντας μια γερή ανάσα στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τις υψηλές τιμές του αερίου.

Έτσι, τα συμβόλαια για παράδοση αερίου τον Δεκέμβριο (TTF) υποχώρησαν σήμερα κατά 5,6% στα 116,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς καθυστερεί η έναρξη της περιόδου θέρμανσης. Ωστόσο, αν και οι τιμές έχουν μειωθεί δραστικά από τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου, παραμένουν περίπου κατά 80% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι

Δεν φαίνονται ψυχρά κύματα τον Νοέμβριο

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις των εταιρειών Maxar Technologies και Marex δεν δείχνουν ψυχρά κύματα τον Νοέμβριο, ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά που ανησυχούν για το κόστος της θέρμανσης και τις κυβερνήσεις που επιθυμούν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματα φυσικού αερίου.

«Αναφορικά με τη ζήτηση ενέργειας, το θερμό ξεκίνημα του Νοεμβρίου θα ήταν ένα καλό σημάδι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της παγκόσμιας ενέργειας», δήλωσε ο Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγος της Maxar. «Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν περιστασιακές εξάρσεις κρύου αέρα για τον Νοέμβριο και τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 στο σύνολό της», πρόσθεσε.

«Ισχυρές θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα» αναμένονται στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ ο ήπιος καιρός θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τον Ντρος. Αλλοι μετεωrολόγοι προβλέπουν μία πιθανή επιστροφή στις μέσες θερμοκρασίες το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

«Το φθινόπωρο στην Ευρώπη ήταν ήδη ασυνήθιστα ζεστό, με τον Οκτώβριο να καταγράφει τον χαμηλότερο αριθμό ημερών που χρειάζεται θέρμανση από το 2000», δήλωσε ο Ντρος. Αυτό βοήθησε να γεμίσουν με αέριο οι αποθήκες, με το ποσοστό πληρότητας να φθάνει το 95% σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι θερμοκρασίες σε Γερμανία και Γαλλία

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας (Deutscher Wetterdienst) δήλωσε ότι ο σημερινός ζεστός καιρός της χώρας πρόκειται να συνεχιστεί, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας βλέπει επίσης τις υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες να επιμένουν.

Στη Βρετανία, οι πιθανότητες ενός ψυχρότερου από το κανονικό χειμώνα αυξάνονται, αν και το πιο πιθανό σενάριο παραμένει ένας τυπικός χειμώνας έως τον Ιανουάριο, ανέφερε η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Αυξάνεται η αποθήκευση LNG

Η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση φυσικού αερίου και οι μειωμένες τιμές - σε συνδυασμό με την περιορισμένη ικανότητα αποθήκευσης φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) - έχουν ήδη προκαλέσει μεγαλύτερη χρήση πλωτών δεξαμενών αποθήκευσης.

Οι traders διατηρούν τα φορτία LNG σε πλοία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - με όγκους ρεκόρ να βρίσκονται στην θάλασσα τον Οκτώβριο - εν αναμονή υψηλότερων τιμών αργότερα.

«Πλοία που μεταφέρουν LNG με εκτιμώμενη αξία περίπου 2 δισ. δολαρίων περιμένουν επί του παρόντος σε ουρές για να ξεφορτώσουν τα φορτία τους», δήλωσε ο Αλεξάντρ Φιέρο, μετεωρολόγος και αναλυτής της Marex στο Λονδίνο.

Παραμένει οξύ το ενεργειακό πρόβλημα

Ένας θερμός Νοέμβριος δεν θα σήμαινε την επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων της Ευρώπης, αλλά μια καθυστερημένη έναρξη της περιόδου θέρμανσης θα έδινε τουλάχιστον στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κάποια ανάσα. Και αν η περιοχή γλιτώσει από έναν βαρύ χειμώνα -- όπως προέβλεψαν μετεωρολόγοι της Copernicus Climate Change Service -- οι καταναλωτές μπορεί να πάρουν ανάσα στη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ωστόσο, τέτοιες ασυνήθιστα ήπιες καιρικές συνθήκες προκαλούν φόβους για την κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε