Wall Street: Πράσινο το ταμπλό και αναμονή των επενδυτών

Wall Street: Πράσινο το ταμπλό και αναμονή των επενδυτών

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:28 Δημιουργία 25/10/22, 21:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε περιοχές με έντονο... πράσινο χρώμα κινείται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να αναμένουν τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, τα οποία αποτελούν προάγγελο εξελίξεων για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 203 μονάδες ή 0,65% και ενισχύεται στις 31.702 μονάδες. Κατά 1,06% διευρύνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 3.837 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, αυξάνεται στο +1,57% και τις 11.126 μονάδες.

Τα εταιρικά μεγέθη

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται εν μέσω της συνεχιζόμενης ροής των εταιρικών μεγεθών του γ’ τριμήνου. Η προσοχή στρέφεται ιδίως στον τεχνολογικό τομέα, καθώς μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώσεις θα κάνουν οι «μεγάλες» Alphabet και Microsoft. Την Τετάρτη θα ακολουθήσει η Meta Platforms και την Πέμπτη οι Amazon – Apple.

Λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, πάντως, οι JetBlue και Xerox δημοσίευσαν κέρδη, τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τις αγορές, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος (-3,32% και -15,5% αντίστοιχα). Αντίθετα, Coca – Cola και General Motors εμφάνισαν τριμηνιαία κέρδη, τα οποία υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κάτι που προσφέρει σημαντικά στηρίγματα στις δύο μετοχές (+1,13% και +4,48 αντίστοιχα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς ναι μεν σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις προβλέψεις των ειδικών, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Τα βλέμματα στραμμένα στη Fed

Στο μεταξύ, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα και στη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη 1 και 2 Νοεμβρίου. Οι αναλυτές προεξοφλούν μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού.

Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια ασκούν καθοδικές πιέσεις στον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, με ολοένα και περισσότερους επενδυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης. «Οι οικονομικές συνθήκες θα γίνουν εφεξής σημαντικά πιο σφιχτές, καθώς η Federal Reserve έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται να αυξήσει τον στόχο για τα επιτόκια. Όταν υπάρχει ένα σενάριο, το οποίο ενσωματώνει τον πληθωρισμό, είναι πολύ δύσκολο να βγούμε απ’ αυτό χωρίς να υπάρξει επιβράδυνση της οικονομίας» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs, στο πλαίσιο συνεδρίου στο Ριάντ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων, παρά τη μικρή υποχώρηση της Τρίτης (4,129%), παραμένει πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 14ετίας (4,09%), υπό τον φόβο μια επερχόμενης συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε στο +1,44% και τις 407 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξήθηκε κατά 0,94%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,94%, ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,40% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 1,49%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 μειώθηκε οριακά κατά 0,01%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της σουηδικής Viaplay Group κατακρημνίστηκε κατά 24% εξαιτίας των λειτουργικών ζημιών του γ’ τριμήνου. Κατά τουλάχιστον 4% έπεσε η μετοχή της βρετανικής HSBC, η οποία είδε τα προ-φόρων κέρδη να συρρικνώνονται κατά 42%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Universal Music Group ενισχύεται κατά 11,5% χάρη στην αύξηση των τιμών των υπηρεσιών streaming.

Αν σου άρεσε κάνε