«Βουλιάζουν» οι μετοχές του «δράκου» μετά την επανεκλογή Σι

«Βουλιάζουν» οι μετοχές του «δράκου» μετά την επανεκλογή Σι

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:41 Δημιουργία 25/10/22, 13:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η επανεκλογή του Σι Τζιπίνγκ στο τιμόνι του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας συνοδεύθηκε από το σφυροκόπημα των κινεζικών μετοχών, καθώς οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.

Ο 69χρονος Σι Τζιπίνγκ άλλαξε το καταστατικό του κόμματος που προέβλεπε όριο ηλικίας στα 68 χρόνια για τον ηγέτη του, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Κίνας, για να μπορέσει να επανεκλεγεί από το συνέδριο του κόμματος. Παράλληλα, ο Σι ενίσχυσε την εξουσία του, προωθώντας στο ανώτατο όργανο του κομμουνιστικού κόμματος σκληροπυρηνικά υπέρ του στελέχη.

Η τρίτη θητεία του, ωστόσο, ξεκινά σε συνθήκες που η κινεζική οικονομία δοκιμάζεται από τη μεγάλη κρίση του τομέα real estate, από τη δύσκολη διεθνή συγκυρία και την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή lockdown και άλλων περιοριστικών μέτρων ακόμη και σε περιπτώσεις που υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα της Covid.

Ο Σι υποστήριξε την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό παρά τις αντίθετες απόψεις που υπήρξαν από στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης. Επίσης, ήταν αυτός που προώθησε τη λήψη μέτρων κατά τεχνολογικών κολοσσών της χώρας, όπως η Alibaba.

Βουτιά 14% των μετοχών

Οι λόγοι αυτοί εξηγούν την αντίδραση των επενδυτών και τη βουτιά των κινεζικών μετοχών. Οι εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια κινεζικές μετοχές βυθίστηκαν χθες βράδυ στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν μίας δεκαετίας. Ο δείκτης Nasdaq Golden Dragon China, ο οποίος παρακολουθεί δεκάδες κινεζικές εταιρείες εισηγμένες στις ΗΠΑ, μειώθηκε πάνω από 14% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013, χάνοντας 73,4 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η πτώση για τη μετοχή της Alibaba, της JD.com και της Pinduoduo, ενώ οι απώλειες του δείκτη από την αρχή του χρόνου φθάνουν περίπου το 50%.

Ο δείκτης των κινεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Νοέμβριο του 2008, ενώ και σήμερα κατέγραφε απώλειες 1,6%.

Ο δείκτης αναφοράς των κινεζικών χρηματιστηρίων CSI 300 έκανε χθες βουτιά 2,9% εν μέσω του γενικού sell-off παρά το ότι τα στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο, αλλά πολύ χαμηλότερα από τον ετήσιο στόχο για ανάπτυξη 5,5%.

Οι ξένοι επενδυτές

Οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι ήταν σταθερά καθαροί αγοραστές κινεζικών μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ από το 2014, όταν δημιουργήθηκε ο σχετικός σύνδεσμος, έχουν γίνει πλέον καθαροί πωλητές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι καθαρές πωλήσεις στις οποίες προχώρησαν χθες οι επενδυτές αυτοί ανήλθαν στο ποσό των 17,9 δις. γουάν (2,5 δις. δολαρίων), οδηγώντας σε μία καθαρή εκροή από την αρχή του χρόνου.

«Το κλίμα στο εξωτερικό για τις κινεζικές μετοχές είναι χαμηλό τώρα», καθώς το συνέδριο του κόμματος δεν έστειλε μήνυμα για κάποιες άμεσες αλλαγές στις πολιτικές για την Covid, δήλωσε αναλυτής του Bloomberg Intelligence, προσθέτοντας: «Οι αγορές θα πρέπει πιθανόν να περιμένουν το κεντρικό συνέδριο για την οικονομία τον Δεκέμβριο για να δουν πώς θα αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας».

Οι επενδυτές εστιάζουν τώρα την προσοχή τους στο αν η νέα ηγεσία μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη στήριξη για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε