Οι εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα έφεραν μείωση των τιμών

Οι εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα έφεραν μείωση των τιμών

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:50 Δημιουργία 24/10/22, 21:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ζήτηση αργού από την Κίνα παρέμεινε χαμηλή τον Σεπτέμβριο λόγω των αυστηρών πολιτικών της χώρας για τον κορονοϊό.

Η τιμή του μπρεντ για παράδοση τον Ιανουάριο υποχωρούσε το απόγευμα κατά 1,9% στα 91,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού μειώθηκε κατά 2,3% στα 83 δολάρια.

Αν και οι εισαγωγές αργού στην Κίνα τον Σεπτέμβριο, ύψους 9,79 εκατ. βαρελιών, ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με τον Αύγουστο, ωστόσο ήταν χαμηλότερες κατά 2% σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνειακών Αρχών.

«Η πρόσφατη ανάκαμψη των εισαγωγών πετρελαίου έχασε τη δυναμική της τον Σεπτέμβριο», ανέφεραν αναλυτές σε σημείωμά τους, προσθέτοντας ότι «τα ιδιωτικά διυλιστήρια δεν αξιοποίησαν τις αυξημένες ποσοστώσεις καθώς τα συνεχιζόμενα lockdown για την Covid επηρέασαν αρνητικά τη ζήτηση».

Η αβεβαιότητα για την κινεζική πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό και η κρίση της αγοράς ακινήτων υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα φιλοαναπτυξιακών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με αναλυτές της ING, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Οι προθεσμιακές τιμές

Οι προθεσμιακές τιμές του μπρεντ στην αγορά (ICE Futures Europe) μειώθηκαν αντίστοιχα και για τις παραδόσεις από την αρχή του 2023, εμφανίζοντας μία τάση ήπιας αποκλιμάκωσης.

Συγκεκριμένα, η τιμή για τις παραδόσεις τον Ιανουάριο του 2023 διαμορφώθηκε λίγο κάτω από τα 90 δολάρια (89,68 δολάρια) και για τους επόμενους μήνες μειωνόταν σταδιακά περαιτέρω, φθάνοντας στα 80,5 δολάρια τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, η πορεία των τιμών σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα εξαρτηθεί από μία σειρά παραγόντων που θα διαμορφώνουν την προσφορά και τη ζήτηση, με τον ΟΠΕΚ+ να έχει τη δυνατότητα επηρεασμού τους.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η τιμή του μπρεντ πριν από δύο εβδομάδες είχε υποχωρήσει κάτω από τα 85 δολάρια, για να αυξηθεί στη συνέχεια και να πλησιάσει τα 100 δολάρια μετά την απόφαση του καρτέλ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τα στρατηγικά αποθέματα

Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, παρά την πώληση 15 εκατ. βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τη Goldman Sachs να σημειώνει ότι η ποσότητα αυτή είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τις τιμές.

«Μία τέτοια αποδέσμευση πιθανότατα θα έχει μόνο περιορισμένη επίδραση στις τιμές του πετρελαίου (της τάξης των 5 δολαρίων το βαρέλι)», ανέφερε η Goldman σε ανακοίνωσή της.

Αν σου άρεσε κάνε