Ισχυρή πτώση της τιμής του φυσικού αερίου

Ισχυρή πτώση της τιμής του φυσικού αερίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:23 Δημιουργία 21/10/22, 12:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Καθοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την επείγουσα λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων και το πλαφόν, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει την οικονομία και τις κοινωνίες.

Η τιμή αναφοράς των συμβολαίων για παράδοση τον Νοέμβριο (TTF) υποχωρούσε 7,4% στα 117,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 10.25. Χθες, η τιμή είχε εκτιναχθεί και έκλεισε στα 127 ευρώ καθώς η Γερμανία επέμενε κατά του πλαφόν για να υποχωρήσει τελικά.

Η συμφωνία στις Βρυξέλλες

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει έναν «προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών» και δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν ένα προσωρινό πλαίσιο για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή. Θα λάβουν επίσης μέτρα για την αποφυγή ακραίων διακυμάνσεων των τιμών και θα προχωρήσουν σε κοινές αγορές φυσικού αερίου.

Υποχώρηση του Σολτς

Η ΕΕ παρουσίασε ένα ενιαίο μέτωπο μετά την υποχώρηση του Γερμανού καγκελάριου, Ολαφ Σολτς, στις πιέσεις που δέχθηκε από άλλες χώρες σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του αερίου.

Μιλώντας χθες το πρωί, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, στη γερμανική Βουλή, ο κ. Σολτς είχε προειδοποιήσει ότι το πλαφόν στις τιμές θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό σε μία περίοδο που η Ευρώπη χρειάζεται αέριο από όλες τις δυνατές πηγές.

Μία σειρά από χώρες, όμως, μεταξύ των οποίων και μεγάλες – όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία – πίεσαν σκληρά για το πλαφόν καθώς η δραστική μείωση των ρωσικών ροών έχει οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών.

Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν να διαμορφώνουν τις λεπτομέρειες των σχεδίων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι στόχος είναι να υπάρχουν έτοιμοι μηχανισμοί τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.

Αν σου άρεσε κάνε