Ο οίκος Fitch προειδοποιεί για έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου

Ο οίκος Fitch προειδοποιεί για έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:41 Δημιουργία 20/10/22, 16:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιμένει στις προβλέψεις που είχε κάνει στα μέσα Σεπτεμβρίου για αυξημένες τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF).

Στην ανάλυσή του ο οίκος Fitch σημειώνει πως παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών των συμβολαίων, ωστόσο προειδοποιεί ότι θα αυξηθούν όταν οι θερμοκρασίες πέσουν περισσότερο κατά τον φετινό χειμώνα.

Επιπλέον, στην ίδια ανάλυση αναφέρεται ότι η τρέχουσα τιμή TTF μειώθηκε τον Οκτώβριο στο ένα τέταρτο της υψηλής τιμής που είχε καταγραφεί στα τέλη Αυγούστου – στα 22 από 88 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα (mcf), αλλά εξακολουθεί να είναι σχεδόν τριπλάσια από τον μέσο όρο της τετραετίας 2018-2021 (7,9 δολάρια ανά mcf).

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Fitch προέβλεπε στο βασικό σενάριό του ότι η τρέχουσα τιμή TTF θα διαμορφωνόταν στα 45 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα σε μέσα επίπεδα τόσο το 2022 όσο και το 2023.

Τι έφερε τη μείωση των τιμών

Ο οίκος Fitch αποδίδει τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου από τα τέλη Αυγούστου στις χαμηλότερες από τις συνήθεις θερμοκρασίες το φθινόπωρο στην Ευρώπη και τις μεγάλες προμήθειες υγροποιημένου αερίου (LNG). Οι προτάσεις για τον περιορισμό των τιμών του αερίου στην ΕΕ, «την οποία οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν να εγκριθούν σύντομα πιθανόν επηρέασαν επίσης τις τιμές», σημειώνει ο Fitch. Η περιορισμένη κατανάλωση αερίου λόγω του ζεστού καιρού και οι σημαντικές προμήθειες LNG βοήθησαν στην πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου στο 92% στην ΕΕ, επηρεάζοντας πτωτικά τις τιμές.

Οι τιμές στην προθεσμιακή αγορά

Ωστόσο, ο Fitch σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα είναι μεγάλη η διαφορά μεταξύ των τιμών στην τρέχουσα αγορά και αυτών για παράδοση μετά από έναν μήνα, δείχνοντας ότι η αγορά αναμένει ότι οι τιμές θα αυξηθούν όταν πέσουν οι θερμοκρασίες.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση των τιμών του αερίου, μέσω κοινών αγορών από τις χώρες της ΕΕ, της καθιέρωσης ενός νέου δείκτη τιμών αναφορά για το LNG, του περιορισμού των διακυμάνσεων στις συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ όπου καθορίζονται οι τιμές TTF και των κανόνων αλληλεγγύης σε περίπτωση ελλείψεων.

Οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν προβλέπουν μόνο έναν προσωρινό μηχανισμό διόρθωσης των τιμών για την αποτροπή ακραίων αυξήσεων τους παρά ένα πιο μόνιμο πλαφόν, όπως πρότειναν πολλές χώρες της ΕΕ. Οι χώρες που είναι αντίθετες στο πλαφόν στις τιμές του αερίου θα μπορούν να συμφωνήσουν ευκολότερα σε έναν τέτοιο μηχανισμό, εκτιμά το Fitch.

Οι εισαγωγές LNG στο 9μηνο

H EE αύξησε σχεδόν 70% τις εισαγωγές LNG στο πρώτο 9μηνο του 2022 καθώς οι υψηλότερες τιμές στην τρέχουσα αγορά της Ευρώπης σε σχέση με τις τιμές στις αγορές της Ασίας βοήθησαν στην εξασφάλιση των επιπλέον φορτίων, όπως και η χαμηλότερη ζήτηση από την Κίνα λόγω των ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης και των lockdown.

H κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν μειωμένη κατά 15% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, συνεπής με τον στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν.

Η εξέλιξη αυτή ευνοήθηκε από τη σημαντική μείωση της βιομηχανικής κατανάλωσης τους θερινούς μήνες λόγω της μείωσης της παραγωγικής δυναμικότητας και το κλείσιμο εργοστασίων σε ορισμένους κλάδους – όπως της παραγωγής λιπασμάτων – καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας έκαναν ζημιογόνο τη λειτουργία τους.

Αν σου άρεσε κάνε