Επιστροφή στα ράλι για την τιμή του φυσικού αερίου

Επιστροφή στα ράλι για την τιμή του φυσικού αερίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:32 Δημιουργία 20/10/22, 12:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανακόπηκε η πτωτική πορεία τελευταίων πέντε ημερών στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν όψει της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ που αρχίζει σήμερα το απόγευμα με την ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Νοέμβριο (TTF) αυξήθηκε μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης έως 8,4% στα 122 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν και στις 11.50 διαμορφώνονταν στα 119 ευρώ με άνοδο 6%. Μέσα στην εβδομάδα, οι τιμές είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδας, μετά την άτυπη σύνοδό τους στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου, ενώ θεωρείται απίθανο να αποφασίσουν γενικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η πρόταση της Κομισιόν την Τρίτη για την επιβολή ενός προσωρινού πλαφόν ως έσχατο μέτρο, έως ότου καθιερωθεί ο νέος δείκτης τιμών αναφοράς για το LNG, πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες – μέλη με ειδική πλειοψηφία.

Οι 27 χώρες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν την κατάρτιση του νέου δείκτη τιμών για το LNG καθώς και τις κοινές αγορές αερίου, ενώ έχουν ήδη συμφωνήσει σε μέτρα μείωσης της κατανάλωσης και στη φορολογία των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Παραμένουν, όμως, διχασμένοι αναφορικά με το αν και με ποιο ακριβώς τρόπο θα επιβάλουν ένα γενικό πλαφόν στις τιμές του αερίου.

Ο έλεγχος των αποθεμάτων

Στη μείωση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλε σημαντικά η ταχύτερη από το αναμενόμενο πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ, με το ποσοστό να υπερβαίνει τοι 92% και να φθάνει στη Γερμανία στο 95%.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν τον άμεσο έλεγχο μόνο στο 10% των στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Το υπόλοιπο ελέγχεται από ενεργειακές εταιρείες, περιλαμβανομένων των κρατικών, βιομηχανίες και διεθνείς εταιρείες εμπορίας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πωλούν το αέριο σε όποιον προσφέρει την υψηλότερη τιμή, ακόμη και αν πρόκειται για μία άλλη χώρα.

Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με το Bloomberg, να οδηγήσει στην περίπτωση, για παράδειγμα, πρόωρα χαμηλών θερμοκρασιών στη Γερμανία σε μία προσφυγή στα αποθέματα αερίου γειτονικών χωρών της, θέτοντας σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να επιδιώξουν να επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε σε μία τέτοια περίπτωση θα είχαν τη δυνατότητα να ελέγχουν την εκροή των αποθεμάτων, αφήνοντας γειτονικές χώρες να αντιμετωπίζουν ελλείμματα.

Το όλο θέμα συναρτάται βέβαια και με τις ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης.

Οι ενεργειακές εταιρείες

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα και ακριβή στοιχεία για το ποιοι ελέγχουν τα αποθέματα στην Ευρώπη, ο κύριος όγκος τους κατέχεται από ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες θα έχουν ανάγκη να προσφύγουν σε αυτά για να προμηθεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με πηγές.

Μία μικρότερη ποσότητα αποθεμάτων βρίσκεται στο έλεγχο εταιρειών εμπορίας, όπως η Glencore και η Vitol Group, οι οποίες ενδιαφέρονται κυρίως για τη μεγιστοποίηση της αξίας τους.

Αν σου άρεσε κάνε