ΕΚΤ: Ξεφορτώθηκε ομόλογα του προγράμματος  PEPP ύψους 4,3 δισ. ευρώ

ΕΚΤ: Ξεφορτώθηκε ομόλογα του προγράμματος PEPP ύψους 4,3 δισ. ευρώ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:00 Δημιουργία 05/10/22, 18:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H Eυρωπαική Κεντρική Τράπεζα μείωσε το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που είχε αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP της περιόδου της πανδημίας κατά περίπου 4,3 δισ. ευρώ το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή σε συνάρτηση με την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αύξηση που καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να περιορίσει σταδιακά τα ποσά των ομολόγων που θα επανεπένδυε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να αγοράσει από την αγορά περίπου 1,66 τρισ. ευρώ.

Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε περιορισμένα και στα Ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα το συνολικό τους χαρτοφυλάκιο να περιοριστεί κατά περίπου 888 εκατ. ευρώ στα 38,87 δισ. ευρώ. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν αντικατέστησε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 888 εκατ. ευρώ που είχε στο χαρτοφυλάκιο της και έληξαν. Κατά τα λοιπά η εικόνα που εμφάνισε σήμερα η αγορά των ομολόγων ήταν ήρεμη με τις αποδόσεις να κινούνται ελαφρώς ανοδικά.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 90 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 58 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,72% από 4,57% που έκλεισε χθες έναντι 2,01% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,71%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9856 δολάρια από τα 0,9899 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9915 δολάρια.

Αν σου άρεσε κάνε