Νέα έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου στα 211 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Νέα έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου στα 211 ευρώ ανά μεγαβατώρα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:21 Δημιουργία 28/09/22, 13:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέα έκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώθηκε μετά την απειλή της Ρωσίας ότι μπορεί να σταματήσει τις ροές μέσω του αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία, ο οποίος είναι ο μόνος που συνεχίζει τα τροφοδοτεί την Ευρώπη μετά τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream.

Η τιμή αναφοράς για τα συμβόλαια παράδοσης αερίου τον Οκτώβριο (TTF) διαμορφωνόταν λίγο μετά τις 10.00 στα 211 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο 13,4% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Επίσης σε υψηλότερα επίπεδα, από 230 έως 233 η μεγαβατώρα, διαμορφώνονται και οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, με άνοδο 11%-13%.

Η προειδοποίηση της Μόσχας κλιμακώνει περαιτέρω τον ενεργειακό πόλεμο με την Ευρώπη και ήρθε αμέσως μετά τις μεγάλες διαρροές φυσικού αερίου από το σύστημα αγωγών του Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, με τις ευρωπαϊκές Αρχές να κάνουν λόγο για σαμποτάζ.

Προειδοποίηση της Gazprom

Χθες το βράδυ, η Gazprom προειδοποίησε ότι μπορεί να διακόψει τις προμήθειες αερίου μέσω Ουκρανίας. Η Ρωσία είχε διακόψει προσωρινά το καλοκαίρι τις ροές σε έναν από τους δύο αγωγούς, αν και αυτές δεν ξανάρχισαν, ενώ στον άλλο αγωγό δεν έγινε συντήρηση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

«Είναι μήνυμα της Ρωσίας που δείχνει σε τι μέσα και μηχανισμούς μπορούν να καταφύγουν οι Ρώσοι για να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την Ευρώπη», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η αντίδραση Μπορέλ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι οι διαρροές αερίου φαίνεται να είναι «εσκεμμένη πράξη», προειδοποιώντας ότι «η όποια σκόπιμη βλάβη στις ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης είναι απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με ισχυρή και ενιαία αντίδραση».

Με τις τιμές του αερίου να αυξάνονται ξανά, το Κρεμλίνο προωθεί την προσάρτηση των περιοχών της Ουκρανίας που εξακολουθεί να ελέγχει παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για βαριές συνέπειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχεδιάζει να μιλήσει και στα δύο σώματα της Βουλής την Παρασκευή, με τις τυπικές διαδικασίες της προσάρτησης να αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός ολίγων ημερών και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές.

Αν σου άρεσε κάνε