Συνάλλαγμα: Ανακάμπτει το ευρώ έναντι του δολαρίου, στο 0,963$ η ισοτιμία

Συνάλλαγμα: Ανακάμπτει το ευρώ έναντι του δολαρίου, στο 0,963$ η ισοτιμία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:48 Δημιουργία 27/09/22, 15:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προσπάθεια να αντιδράσει καταβάλλει το ευρώ, το οποίο επιχειρεί να ανακάμψει από το ιστορικό χαμηλό του 0,95 ανά δολάριο, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης ενισχύεται ήπια κατά 0,24% και διαμορφώνεται στο 0,963 ευρώ, παραμένοντας βέβαια πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της 20ετίας (0,9569 δολ.).

Η κάλπη στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας «γέννησε», όπως όλα δείχνουν, μια τρικομματική κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα στη Τζόρτζια Μελόνι (Αδέλφια Ιταλίας), τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (Forza Italia) και τον Ματέο Σαλβίνι (Λίγκα του Βορρά).

Αυτό το σχήμα, ωστόσο, ενισχύει τους φόβους για ανατροπή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θεωρούνται άκρως απαραίτητα για την οικονομία.

Πέραν του ιταλικού παράγοντα, το ευρώ καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά -ακόμη πιο πιεστικών- προκλήσεων, με κυριότερο όλων τον κίνδυνο ύφεσης, ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Το βασικό σενάριο του Bloomberg προβλέπει ύφεση της τάξης του 0,9% για τον φετινό χειμώνα στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ στο δυσμενές σενάρια το πλήγμα στην οικονομία «ανεβαίνει» κοντά στο 5% (για την ακρίβεια -4,7%).

Όλα αυτά, εύλογα, ωθούν τους επενδυτές στην πόρτα της εξόδου των ευρωπαϊκών assets, με αποτέλεσμα να στρέφονται στην ασφαλή «αγκαλιά» του αμερικανικού νομίσματος. Δεν είναι τυχαίο ότι το δολάριο έχει αναδειχθεί σε «βασιλιά» της αγοράς συναλλάγματος, ευρισκόμενο σε υψηλό 20 ετών.

Από την πλευρά της, η βρετανική στερλίνα, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα παρόμοια της Ευρωζώνης (ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός και ύφεση), σήμερα ανακόπτει την καθοδική πορεία, καθώς ενισχύεται στο +1,16% και καθορίζεται στο 1,08 δολάριο. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους οι απώλειες υπερβαίνουν το 20%.

Αν σου άρεσε κάνε