Μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη, οι αγορές προεξοφλούν ύφεση

Μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη, οι αγορές προεξοφλούν ύφεση

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:56 Δημιουργία 23/09/22, 15:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, καθώς πλέον ο φόβος της ύφεσης έχει μετατραπεί σε βεβαιότητα.

Μετά την χθεσινή ομοβροντία αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ελέω πληθωρισμού, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρωζώνη αλλά και στην Βρετανία υποχωρούν έντονα προεξοφλώντας μία ύφεση για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες, γεγονός που αναγκάζει τους επενδυτές να μειώνουν την έκθεσή τους στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Είχε προηγηθεί βέβαια και η μεγάλη μείωση των τιμών πετρελαίου που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα είναι μειωμένη παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα έντονα πτωτικά κινούνται τα futures των αμερικανικών αγορών επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το χρηματιστηριακό κλίμα.

Στις ευρωπαικές αγορές, λίγο μέχρι στιγμής η εικόνα είναι αποκαρδιωτκή

-ο DAX υποχωρεί κατά 2,5% στις 12.216 μονάδες,

-ο γαλλικός CAC (-2,21%) στις 5.786 μονάδες

-ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 υποχωρούσε 2,55% και

-ο ιταλικός MIB μειωνόταν (-3,22%) στις 21.112 μονάδες.

-Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί (-2%). Ταυτόχρονα οι αποδόσεις των ευρωπαικών και αμερικανικών ομολόγων κινούνται έντονα ανοδικά.

Oι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, εκτός αυτής της Τουρκίας, προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που γεννά ο πληθωρισμός.

Αν σου άρεσε κάνε