Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας από το διάγγελμα Πούτιν

Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας από το διάγγελμα Πούτιν

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:26 Δημιουργία 21/09/22, 14:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αναταραχή προκάλεσε στις αγορές το διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που πιθανολογείται πως θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι απώλειες ήταν ιδιαίτερα αισθητές στις αγορές ενέργειας, με τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να αυξάνονται σημαντικά καθώς οι επενδυτές βλέπουν νέα αβεβαιότητα για τις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία.

Απώλειες καταγράφει και το ευρώ, το οποίο υφίσταται ούτως ή άλλως πίεση από την αναμενόμενη σήμερα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης.

Κερδισμένα τα ομόλογα και το δολάριο

Αντίθετα, κερδισμένα ήταν τα ομόλογα που λειτουργούν ως ασφαλή καταφύγια, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης να υποχωρούν κατά 5 μονάδες βάσης μετά τη μεγάλη άνοδο των τελευταίων ημερών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν απώλειες αρχικά, αλλά στη συνέχεια γύρισαν σε θετικό έδαφος με τον πανευρωπαϊκό δείκτης μετοχών Stoxx 600 να σημειώνει κέρδη 0,4%.

Εκτοξεύθηκε η τιμή του φυσικού αερίου

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) αυξάνεται σήμερα πάνω από 7% στα 208 ευρώ η μεγαβατώρα, παρά την αύξηση των αποθεμάτων στις δεξαμενές αποθήκευσης και τα μέτρα που παίρνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πιο πρόσφατο μέτρο ήταν η κρατικοποίηση της μεγαλύτερης γερμανικής εταιρείας εισαγωγής φυσικού αερίου, Uniper.

Πλησιάζει τα 93 δολάρια η τιμή του μπρεντ

H τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε πάνω από 2% σήμερα και κινείται κοντά στα 92,8 δολάρια το βαρέλι, μετά τη μείωσή της κατά 1,38 δολάρια χθες.

Η κλιμάκωση θα οδηγήσει σε αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για τα εμπορεύματα της ING, προσθέτοντας: «Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε φωνές για πιο επιθετική δράση κατά της Ρωσίας όσον αφορά τις κυρώσεις της Δύσης», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το εμπάργκο της ΕΕ σε εισαγωγές ρωσικού αργού με πλοία θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

Η ισοτιμία του υποχώρησε έως 0,9% στα 0,9885 δολάρια, που είναι χαμηλό δύο εβδομάδων.

Οι ειδήσεις αυτές «δείχνουν ότι μπορεί να είμαστε στο χείλος μίας κλιμάκωσης του πολέμου, κάτι που εγείρει μία ολόκληρη σειρά νέων αβεβαιοτήτων», δήλωσε αναλυτής της Rabobank, προσθέτοντας ότι «αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το ευρώ και τα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης».

Αντίθετα, το δολάριο σκαρφάλωσε σε υψηλό επίπεδο 20ετίας καθώς λειτουργεί επίσης ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Το διάγγελμα Πούτιν

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι στόχος του είναι «να απελευθερώσει» το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας.

«Για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της (…) θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό (…) και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία», σημείωσε ο Πούτιν. «Το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση έχει υπογραφεί και θα τεθεί σε ισχύ σήμερα», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Δύση πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τον πόλεμο στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός σε βάρος της χώρας του, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει πολλά όπλα για να απαντήσει στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι δεν μπλοφάρει.

Αν σου άρεσε κάνε