Ομόλογα: Αρνητικό το κλίμα στις αγορές, στο 4,45% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Αρνητικό το κλίμα στις αγορές, στο 4,45% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:54 Δημιουργία 20/09/22, 18:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Διατηρείται το αρνητικό κλίμα στις αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές φοβούνται μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Τους φόβους των επενδυτών ενίσχυσε σήμερα περαιτέρω η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, η οποία προχώρησε σε αύξηση αύξηση του επιτοκίου της κατά 1%. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ακολουθήσουν τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, όσο και της Αγγλίας. Υπό τις συνθήκες αυτές η απόδοση του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου άγγιξε το 2%, καθώς η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 1,94%

Στην ελληνική αγορά οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν σταθεροποιητικά.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 62 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ελαφρώς στο 4,45% από 4,51% που έκλεισε χθες, έναντι 1,94% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,51% από 2,74% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ με το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9981 δολ. από τα 0,991 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9986 δολ.

To τελικό ύψος των επιτοκίων

«Καθώς τα στελέχη της ΕΚΤ δεν αφήνουν καμία αμφιβολία σχετικά με τη δέσμευσή τους να μειώσουν τον πληθωρισμό, οι προσδοκίες για το τελικό ύψος των επιτοκίων συνεχίζουν να αυξάνονται», ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank σε σημείωμα προς τους πελάτες τους/

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το 2023 και ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία ύφεση της οικονομίας.

Ο ακριβής αριθμός των αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία, επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Αν σου άρεσε κάνε