Νέα αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου

Νέα αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:01 Δημιουργία 20/09/22, 13:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνεχίζεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη την ώρα που οι χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση αερίου τον Οκτώβριο (TTF) υποχώρησε με το άνοιγμα της αγοράς κατά 6,7% στα 170 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας μείωση για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Ιούλιο.

Η τιμή του TTF ενισχύθηκε στη συνέχεια και στις 10.43 διαμορφωνόταν στα 177,5 ευρώ η μεγαβατώρα, κατά 2,6% χαμηλότερη σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Αποθεματικό μαμούθ για τη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση έχει σχηματίσει αποθεματικό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για αγορές φυσικού αερίου, επιδιώκοντας να αποφύγει ελλείψεις καθώς πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης. Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, είναι πιθανό να κλείσει νέες συμφωνίες για προμήθειες κατά τη διάρκεια του επικείμενου ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή.

Η Ολλανδία αναμένεται να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα στήριξης των νοικοκυριών, ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ, μετά τις κινήσεις της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης που έφερε την ευρωπαϊκή οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται στους κόλπους της Κομισιόν σχετικά με το τι άλλο θα μπορούσε να γίνει πριν την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Οκτώβριο.

Γεμίζουν οι αποθήκες

Ένα θετικό σημείο για την ευρωπαϊκή αγορά παραμένει η σταθερή πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου. Το ποσοστό πληρότητας έχει φθάσει το 86%, ελαφρά υψηλότερο από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας και σε συνδυασμό με τις μεγάλες εισαγωγές LNG έχουν μειώσει τις τιμές σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου.

Παραμένει, ωστόσο, ο κίνδυνος περαιτέρω διαταραχών στις ροές του ρωσικού αερίου, κυρίως μέσω του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία. Αν ο χειμώνας είναι πολύ κρύος, αυτό θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μεγάλη στενότητα στην αγορά.

Η αύξηση των αποθεμάτων ήταν πολύ εντυπωσιακή, ανέφεραν αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμά τους. «Με την ισχυρή πιθανότητα, όμως, να μην υπάρχουν ρωσικές ροές τον χειμώνα, η επιβολή δελτίου με κάποια μορφή είναι πιθανή, αν ο χειμώνας δεν είναι ήπιος», πρόσθεσαν.

Αν σου άρεσε κάνε