Άλμα 10% στην τιμή του φυσικού αερίου μετά την ομιλία της Φον ντερ Λάιεν

Άλμα 10% στην τιμή του φυσικού αερίου μετά την ομιλία της Φον ντερ Λάιεν

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:34 Δημιουργία 14/09/22, 16:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εκτοξεύτηκε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) μετά την ετήσια ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση στην ΕΕ και την παρουσίαση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Η τιμή των συμβολαίων για τις παραδόσεις του Οκτωβρίου υποχωρούσε μετά το άνοιγμα της αγοράς και διαμορφώνονταν στα 197 ευρώ η μεγαβατώρα στις 10 το πρωί, την ώρα που άρχιζε την ομιλία της η πρόεδρος της Κομισιόν.

Καθώς, όμως, στην ομιλία δεν υπήρξε καμία ρητή αναφορά για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, η τιμή άρχισε να σκαρφαλώνει και στις 10.36 πλησίασε τα 207 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε περίπου 10 ευρώ σε κάτι περισσότερο από μισή ώρα.

Η ανοδική τάση, με κάποιες διακυμάνσεις, συνεχίζεται έως το απόγευμα, με την τιμή να διαμορφώνεται κοντά στα 218 ευρώ στις 15.14, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 10% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Ανάγκη μείωσης των τιμών

Στην ομιλία της, η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Η ΕΕ και η Νορβηγία, είπε, έχουν συστήσει μία ομάδα εργασίας για να εξετάσει πώς μπορούν να μειωθούν οι τιμές.

«Πρέπει να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού μας και συγχρόνως να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε, καθώς με τις υπερβολικά υψηλές σημερινές τιμές η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν είναι ανταγωνιστική.

«Δεν είναι αντιπροσωπευτικός ο δείκτης TTF»

Η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε, ωστόσο, την αντικατάσταση του δείκτη αναφοράς TTF καθώς η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει αλλάξει θεαματικά, με τις ρωσικές ροές μέσω αγωγών να έχουν μειωθεί δραστικά και αντίθετα να έχουν αυξηθεί πολύ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG),

Ο δείκτης αναφοράς, είπε, δεν έχει προσαρμοστεί σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές και για τον λόγο αυτό η Κομισιόν θα εργαστεί για την καθιέρωση πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη.

Στην ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη δημιουργία ενός νέου δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου είχε αναφερθεί πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ξιφαράς, τονίζοντας ότι «ο δείκτης TTF δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικός ούτε αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς αερίου».

Αν σου άρεσε κάνε