Μεγάλη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, κάτω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα

Μεγάλη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, κάτω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:37 Δημιουργία 08/09/22, 13:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε πτώση βρίσκονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν όψει και των πιθανών παρεμβάσεων που εξετάζει η ΕΕ στις αγορές ενέργειας.

Ο δείκτης αναφοράς (TTF) των συμβολαίων για παράδοση τον Οκτώβριο υποχώρησε κάτω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο ενός και πλέον μήνα.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Πέμπτης καταγράφηκε η χαμηλότερη τιμή στη σημερινή συνεδρίαση, στα 194 ευρώ, ενώ στις 12:13 η τιμή διαμορφωνόταν στα 197,4 ευρώ με πτώση 7,7% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Πλαφόν και φορολόγηση υπερκερδών

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της το περίγραμμα των μέτρων που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν αύριο στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου καθώς και στη χονδρική τιμή του ρεύματος από παραγωγούς που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά ΑΠΕ, πυρηνική ενέργεια ή άνθρακα.

Προβλέπουν, επίσης, τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

Η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής από τη βιομηχανία και η μετάθεσή της σε νυχτερινές ώρες ή τα Σαββατοκύριακα είναι επίσης μεταξύ των μέτρων, όπως και η χρηματοδοτική στήριξη των ενεργειακών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

Ολλανδία: Πλωτοί τερματικοί σταθμοί LNG

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Βόρεια Ευρώπη επιταχύνει την εγκατάσταση πλωτών τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να αναπληρωθούν οι απώλειες από τη μεγάλη περικοπή των ρωσικών ροών.

Δύο πλοία, που είναι ειδικά διαρρυθμισμένα για να αποτελέσουν τερματικούς σταθμούς, αναμένοντα στο Εεμσχάβεν της Ολλανδίας, όπου θα παραμείνουν για μία πενταετία.

Αν σου άρεσε κάνε