Ενεργειακές... ρουκέτες χτύπησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ενεργειακές... ρουκέτες χτύπησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:24 Δημιουργία 07/09/22, 19:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για το κόψιμο της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η γενικότερη ατμόσφαιρα στην ενεργειακή κρίση, φαίνεται πως επηρέασαν την κίνηση στα χρηματιστήρια.

Όπως είπε ο Πούτιν, η Δύση έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με μια «επιθετική» απόπειρα να επιβάλει την κυριαρχία της ανά τον κόσμο, αλλά η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται σε άνοδο.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,65%. Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,11%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε 0,27%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε πτώση 0,83%.

Η τιμή του ρεύματος

Εν τω μεταξύη άνοδο της τάξεως του 3,6% παρουσίασε και η τιμή του ρεύματος για την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία διαμορφώθηκε στα 418,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα για αύριο, έναντι 403,38 ευρώ για σήμερα και 505,69 ευρώ για την Τρίτη.

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, η ζήτηση καλύπτεται κατά 35,74% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RES), κατά 34,59% από μονάδες φυσικού αερίου και από 6,69% λιγνίτες, ενώ οι εισαγωγές αποτελούν το 12,37% του μείγματος.

Το πετρέλαιο

Την ίδια ώρα στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο «βυθίστηκε» και η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI), πέφτοντας κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι ενισχύονται οι ανησυχίες πως η παγκόσμια οικονομική ύφεση θα βλάψει τη ζήτηση της ενέργειας.

Επιπλέον και ο διεθνής δείκτης, Brent, έπεσε 4% στα 89,11 δολάρια ανά βαρέλι.

Μεταξύ των λόγων που ωθούν πτωτικά τον «μαύρο χρυσό» είναι τα συνεχόμενα lockdowns στην Κίνα που έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Παράλληλα, το δυνατό δολάριο ακριβαίνει το αργό για του αγοραστές σε διεθνές επίπεδο.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται πλέον χαμηλότερα από ότι ήταν όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και το άλμα που καταγράφηκε την Δευτέρα μετά την ανακοίνωση του OPEC+ για συμφωνία σε μια συμβολική περικοπή της ημερήσιας παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια τον Οκτώβριο δεν κράτησε για πολύ

Αν σου άρεσε κάνε