Ισχυρή πίεση στο κόστος δανεισμού, στο 4,3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Ισχυρή πίεση στο κόστος δανεισμού, στο 4,3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:28 Δημιουργία 05/09/22, 14:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στα υψηλότερα επίπεδα από το τέλος του 2018 ανήλθε η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων, εξέλιξη που συνδέεται με την επικείμενη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ και τις πολιτικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, το πενταετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται σε κλοιό ρευστοποιήσεων και η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 3,4%. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται υπό πίεση με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,3%. Το 15ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται υπό πίεση με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,46%.

Τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων βρέθηκαν στις 270 μονάδες βάσης.

Η άνοδος του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί μετά την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο, θέτει προσκόμματα στο πρόγραμμα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για το 2022.

Η Ελλάδα θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι οι αγορές να αξιολογήσουν τη νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία δεν αποκλείεται να είναι πιο επιθετική.

Ρόλο θα παίξουν και τα νέα μηνύματα για την ελληνική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης έπειτα από την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία (Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου).

Σε κάποιο βαθμό η προσοχή θα είναι στραμμένη και στις ιταλικές εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, που κάποιοι θεωρούν τεστ για την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχει ήδη καλυφθεί σχεδόν το 70% τού στόχου των 10 δισ. ευρώ όσον αφορά το σύνολο των δανειακών αναγκών του 2022, τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα (κοντά στα 39 δισ. ευρώ), αναμένεται να εισρεύσουν 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE και 750 εκατ. ευρώ από τη δόση SMPs έως το τέλος του χρόνου, ενώ η πορεία των εσόδων παραμένει καλή.

Παρά τη δεδομένη σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου το τρέχον έτος, τα μηνύματα προς τις αγορές προβλέπεται να είναι θετικά, καθώς η πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού αναμένεται να ωθήσουν σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ και κάτω από το 180%, ο υψηλότερος πληθωρισμός αναμένεται να ανεβάσει το ΑΕΠ (σε ονομαστικούς όρους) πάνω από τα 200 δισ. ευρώ, ενώ ο λιγότερος δανεισμός σημαίνει και χαμηλότερο επίπεδο χρέους (γενικής κυβέρνησης), το οποίο εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 355-356 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Αν σου άρεσε κάνε