Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές: Πληθωρισμός και ύφεση πιέζουν μετοχές και ομόλογα

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές: Πληθωρισμός και ύφεση πιέζουν μετοχές και ομόλογα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:21 Δημιουργία 29/08/22, 12:14

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν καθώς οι δηλώσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενίσχυσαν τους φόβους επιθετικών μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 μειώθηκε 0,8% σε χαμηλό επίπεδο ενός και πλέον μήνα, με τις αποδόσεις των τεχνολογικών μετοχών, οι οποίες είναι ευαίσθητες στα επιτόκια, να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση 1,4%.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε 10 μονάδες βάσης σε υψηλό επίπεδο δύο μηνών.

Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να δράσει δυναμικά για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed),Τζερόμ Πάουελ, είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή ότι η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια όσο χρειαστεί για να περιορίσει την ανάπτυξη.

Ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε το Σάββατο ότι η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε μία ακόμη «σημαντική» αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μάρτινς Καζάκς, σημείωσε ότι μία ύφεση στην Ευρωζώνη είναι πολύ πιθανή αλλά δεν θα οδηγούσε από μόνη της σε μείωση του πληθωρισμού και ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει μία μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Οι αγορές προβλέπουν τώρα ότι υπάρχει πιθανότητα δύο τρίτων (67%) να προχωρήσει η ΕΚΤ σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας (75 μονάδες βάσης) στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου από 24% την περασμένη εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε