Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα, στο 3,94% η απόδοση του 10ετούς

Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα, στο 3,94% η απόδοση του 10ετούς

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:44 Δημιουργία 25/08/22, 18:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πιέσεις δέχονται σήμερα τα ομόλογα της ευρωζώνης καθώς η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κατέδειξε την μεγάλη ανησυχία των κεντρικών τραπεζών για την πορεία του πληθωρισμού.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 74 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 3,94% από 3,86% χθες έναντι 1,35% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,59% από 2,55%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται το ευρώ νωρίς το απόγευμα μετά από τις πιέσεις που είχε δεχθεί νωρίτερα.

Συγκριμένα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 0,9983 του δολαρίου από το επίπεδο των 0,9887 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,9970 δολάρια.

Τα πρακτικά της ΕΚΤ

«Οι πληθωριστικές πιέσεις κρίθηκε ότι έχουν ενταθεί», αναφέρεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, τον Ιούνιο. «Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός εγκυμονούσε αυξανόμενο κίνδυνο μη στερέωσης των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό» επισημαίνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, αιτιολογώντας την απόφαση τους για αύξηση των επιτοκίων. Συνακόλουθα στο κλίμα αυτό αυξάνονται οι πιθανότητες για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Η συνεδρίαση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο μήνα, έφερε επίσης στην επιφάνεια την ανησυχία για τον κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία τη Ε.Ε.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές αφού η τράπεζα σε προγενέστερο χρόνο είχε προαναγγείλει μια μικρότερη κίνηση. Ωστόσο τα πρακτικά της συνεδρίασης κατέδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματική πολιτικής εκτίμησαν ότι οι πιέσεις τιμών ήταν πλέον αρκετά μεγάλες ώστε η ΕΚΤ έπρεπε να επιδείξει με την μεγαλύτερη αύξηση του επιτοκίου, την αποφασιστικότητά της να δράσει.

Αν σου άρεσε κάνε