Έσπασαν το πτωτικό σερί οι ευρωαγορές λίγο πριν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Έσπασαν το πτωτικό σερί οι ευρωαγορές λίγο πριν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:25 Δημιουργία 15/12/21, 20:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν την Τετάρτη οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, τερματίζοντας ένα αρνητικό σερί πέντε διαδοχικών πτωτικών συνεδριάσεων, με τους επενδυτές να περιμένουν τις ανακοινώσεις πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve λίγο πριν τις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε μικρά κέρδη 0,3% και έκλεισε στις 470,76 μονάδες, αντιδρώντας ανοδικά μετά το πενταήμερο πτωτικό σερί με τη βοήθεια και του κλάδου της τεχνολογίας που ενισχύθηκε 1,3%.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρά κέρδη 0,15% στις 15.476,35 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,5% στις 6.927,63 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 1,2%.

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,7% στις 7.170,75 μονάδες, συμπληρώνοντας έξι διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών στο χειρότερο πτωτικό σερί από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Η πτώση του δείκτη ακολούθησε τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε σε υψηλό άνω των 10 ετών το Νοέμβριο, φτάνοντας το 5,1% λίγο πριν την συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη. Η τράπεζα έχει δηλώσει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν για να μειωθεί ο πληθωρισμός, ωστόσο ανέστειλε την ευρέως αναμενόμενη αύξηση στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την επίπτωση που θα είχε η λήξη του προγράμματος στήριξης των θέσεων εργασίας από την κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επίσης συνεδριάζει την Πέμπτη και θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προσαρμόσει τις αγορές που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγορών (PEPP) τον Μάρτιο τους επόμενους μήνες εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η νέα μετάλλαξη όμικρον του κορονοϊού και ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε υψηλά πολλών ετών.


Αν σου άρεσε κάνε